delqn-peevski

Делян Пеевски забогатял с 1.1 млн. лв. от дивидент

22 юни 2016

Дивидент на 1.1 мн. лв. е получил депутатът от ДПС Делян Пеевски, семейството на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов също е прибавило доходи от акции за 610 хил. лв., а президентът Росен Плевнелиев е продал ценни книжа в Австрия за 350 хил. лв. през миналата година. Инвестиции в имоти, значително по-малко покупки на коли и то очевидно на старо, както и различни по големина влогове от спестявания от заплати и от странична стопанска дейност, обявиха висшите държавни чиновници за миналата година.

Имуществените декларации и уведомления на 7 хиляди души, заемаши висши държавни длъжности, бяха публикувани във вторник на сайта на Сметната палата 59 души не са се отчели в срок, което се наказва с глоба от поне 1000 лв. Сред тях е депутатът и отскоро лидер на партия „Нормална държава“ Георги Кадиев, който обаче обясни, че просто се е забавил с подаването на формуляра и не е сторил това в срок заради заетост. Кметове, техни заместници и председатели на общински съветници на седем общини са сред пропусналите да обявят имуществото си, както и седем прокурори и 14 съдии. При неподаден формуляр Сметната палата сигнализира НАП и ДАНС.

В следващите шест месеца палатата ще проверява дали декларираните данни от всички 7000 души не се разминават с регистрите на институциите. Ако се открие несъответствие над 10 000 лв., лицата се предават на НАП за проверка и ревизия. Сметната палата обаче няма достъп до банкова информация.

Пеевски получил и дарения

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е получил дивидент в размер на 1,1 млн. лв. през 2015 г., който вероятно обяснява банковите му влогове и покупката на дялове в 8 фирми през миналата година. Освен от дивидент парите на Пеевски идват още от дарения и заплати. Това става ясно от имотната му декларация пред Сметната палата за 2015 г.

Не е ясно кои са дружествата, изплатили дивидента на депутата. Той е обявил, че през 2015 г. е участвал в 8 фирми, които са придобити с въпросния дивидент и с дарения. Само три от компаниите са български – „Био уотър“ ООД, „Био уотър инвестмънт“ ООД и „НСН Инвестмънт“ ООД, но през 2016 г. те потеглиха към Дубай, след като първите две фирми бяха продадени на „НСН Инвестмънт“, а тя от своя страна стана собственост на „Интръст Лимитед“ (Обединени арабски емирства), която също е декларирана от Пеевски като негово притежание. Останалите чужди негови компании са „Редууд Кепитъл Лимитед“, „Уно ди Сенсо Груп Лимитед“, „Ал Ентисар Дженерал Ентър Прайсиз“ и „Ричи Интернешънъл Лимитед.

Българските компании са тези, с които през 2015 г. Пеевски се опита да извади на светло медийния си бизнес (участието във вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Меридиан мач“ и „Политика днес“), а също и дела си в „Булгартабак“. През пролетта на 2016 г. обаче депутатът пое обратен ход, обяви, че се оттегля от бизнеса в България и отново започна да прехвърля компаниите си на офшорката си.

От няколко години насам даренията трябва да се декларират пред НАП както от страна на надареното лице, така и от дарителя, за да бъдат признати от данъчните. Причината е, че в миналото много хора оправдаваха с дарения пари с неясен произход.

Пеевски е обявил банкови влогове на стойност около 136 000 лв., като декларираният произход на средствата е от „дарение, дивидент и заплата“. Същото важи и за наличните пари на депутата, които са на стойност 30 хил. лв.

Депутатът е получил и БМК АД („Балканска медийна компания“) срещу дарение, вероятно от майка си. От НАП уточниха пред Mediapool, че започналата в началото на годината данъчна проверка срещу Пеевски продължава.

Сериозно забогатяло е семейството на депутата от РБ Гроздан Караджов, чиято съпруга е получила половин милион лева от дивиденти, докато той е имал приходи от притежавани акции само за 110 хил. лв.

През миналата година държавният глава Росен Плевнелиев е взел от продажбата на ценни книжа в Австрия близо 350 хил. лв., прибавил е и неголеми суми на влог.

Вложенията в имоти остават предпочитани от висшите чиновници

Министърът на туризма Николина Ангелкова е инвестирала сериозните 210 хил. лв. от спестявания в покупката на апартамент с гараж в София. На влогове тя отчита около 190 хил. лв.

Шефът на военното разузнаване Светослав Даскалов и съпругата му Валентина през миналата година са закупили къща с двор в София за 235 хил. лв. Съпругата му е получила близо 260 хиляди лева от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност.

Шефът на НСО Ангел Антонов не посочва промяна в имущественото си състояние за 2015 г. За разлика от него заместникът му Юлиан Харалампиев е сравнително имотен. Декларирал е апартамент в София от 61 квадрата, който той и съпругата му придобиват със заем и спестени от заплата пари. Наследник е на етаж от къща в Кюстендил. Притежава и 1/12 от магазин в града, както и части от таван, мазе и друг парцел.

През м.г. ръководителят на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски придобил апартамент от 117 кв. м. в София за 127 хил. лв. с ипотека за 90 хил. лв. и спестявания. Отделно от това е получил паркомясто като дарение от родителите му на стойност 15 600 лева. Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пък декларира скромни семейни влогове – 2500 евро на съпругата му и 5000 лева на него.

От проверените от Mediapool декларации на магистратите най-сериозно впечатление правят придобивките на заместник-главния прокурор Мария Шишкова и мъжа й. Те са купили два недвижими имота за малко над 340 хил. лв. Единият е ателие в София в кв. Борово (103 кв.м.) за 180 хил. лв. Произходът на средствата е заеми и спестявания. Другият имот е двуфамилна къща в пловдивското село Костиево за 163 000 лв, купен с пари от заеми, заплати и продажба на имот. През миналата година Шишкова е била в Москва и Сочи по покана на Генералната прокуратура на Руската федерация, но не знае колко точно е струвало посещението й.

Цацаров го раздава сравнително скромно

На този фон главният прокурор Сотир Цацаров и съпругата му го раздават много по-скромно. Цацаров декларира влогове за около 93 хил. лв. лв., а Цацарова – за около 90 хил. лв.

Във Висшия съдебен съвет (ВСС) най-сериозната покупка е направена от Михаил Кожарев, който е член на прокурорската колегия. Той и жена му са си купили апартамент с гараж в София с размер 174 кв.м. за 252 хил. лв. лв. Те са си продали стария си апартамент за 154 500 лв. и са изтеглили заем.

Соня Найденова от съдийската колегия декларира най-сериозния депозит във ВСС – за близо 180 хил. лв., събрани от спестявания, заплата, лихви и върнат паричен заем. Съпругата на шефа на Върховния административен съд Георги Колев, която е нотариус, си е купила офис и гараж в София за 136 хил. лв. Калин Калпакчиев и жена му също са си купили апартамент от 52 кв.м.

Бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете – Васил Петров, който е член на ВСС, си е купил части от две ниви в Гърция (Офринио) за 30 000 лева.

Бившият депутат от ДПС Венцислав Каймаканов, който напусна движението заедно с изгонения лидер на движението Лютви Местан, е придобил два апартамента с гаражи в София през изминалата 2015 година. Едното жилище е с площ 122 квадратни метра, а другото – 128 кв. м. За тях той е платил съответно 205 и 283 хиляди лева, а двата гаража са на приблизителна стойност около 40 хил. лева. Средствата за покупките са от „върнати заеми“ . Каймаканов има 75 000 лева остатък от предходна година и е придобил дялове във фирмата „Вибком“ ООД.

Лютви Местан пък срещу 5000 лв. се е сдобил с нива в село Калинка край Кърджали, а е продал Мецедес Ц 220 за 12 хил. лв. Заедно със съпругата си е декларирал налични около 50 хил. лв.

Бойко Борисов с 30 хил. лв. в брой, Томислав Дончев отчита застраховка живот

Премиерът Бойко Борисов отчита 29 300 лв. в брой, а 5500 – на влог. Вицепремиерът по икономическите въпроси и еврофондовете Томислав Дончев си направил застраховка живот за 32 хил. евро, а заместник министър-председателят и вътрешен министър Румяна Бъчварова е прибавила към доходите си 27 хил. евро от заплати и доходи от наем. Другите двама заместници на Борисов – Меглена Кунева и оттеглилият се преди месец Ивайло Калфин, декларират, че няма промяна в имущественото им състояние.

Министърът на отбраната Николай Ненчев пък е с влог от 25 949 лв. и декларирани приходи от наем в размер 9600 лв. и от селскостопанско производство 4 000 лв.

Правосъдният им колега Екатерина Захариева е сред по-заможните членове на кабинета. В декларацията си тя е посочила три апартамента, къща с двор в груб строеж в столицата и магазин в Пазарджик на обща стойност близо половин милион лева. Захариева е собственик и на земеделска земя в Гърция на стойност 105 114 лв. Мъжът й разполага с три банкови влога в евро или общо 75 000 и един влог в долари за 15 000.

Двамата съпрузи имат кредитни карти – Захариева за 6 000 лева, а мъжът й за 5 000 евро. Ангел Захариев има половината от дяловете на фирмите „А и А Архитекти“ ООД и „Слоу Дог“ ООД както и 99% от „Анзак Инвест“ ООД.

С 11 хил. лв. е задлъжнял лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, от които 7500 лв. са задължение към физическо лице по изпълнително дело.

Рашидов дал назаем 80 хил. лв.

Министърът на културата Вежди Рашидов е дал назаем на други лица около 80 хил. лв., о председателят на Българската агенция за инвестиции Станем Янев е взел кредити за 165 хил. лв. и отчита на депозит 10 хил. лв.

Повечето от министрите отчитат спестявания от заплати през 2015 г. между 10 и 50 хил. лв., както и приходи от друга стопанска дейност и трудови правоотношения. Например регионалният министър Лиляна Павлова е сложила на влог 50 хил. лв. през миналата година и е придобила половин мерцедес за 400 лв. Земеделският министър Десислава Танева отчита депозити за 35 хил. лв., а заместникът й Васил Грудев – спестени 40 хил. лв. от заплати. Транспортният министър Ивайло Московски е заделил 12 хил. лв., а икономическият министър Божидар Лукарски – 13 хил. лв.

Няма промяна е имуществото на екоминистъра Ивелина Василева, както и на енергийния Теменужка Петкова и заместниците й.

Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров е сложил на влог 27 хил. лв. и отчита близо 14 хил. лв. приходи от друга стопанска дейност.

Председателят на КЗК Петко Николов през 2015 г. се е сдобил с половин къща в Ботевград за 42 500 лв.

Шефът на БНБ с обезщетения и пенсия от МВФ за 216 млн. лв.

Избраният през миналата година нов управител на БНБ Димитър Радев е декларирал получени обезщетения и пенсия от МВФ, където беше предишната му месторабота, в размер на 215 937 лв.

Другият назначен през 2015 г. регулаторен шеф – по енергийните и водните въпроси, Иван Иванов влиза във властта с три апартамента в София, един в Пловдив, половин къща в Кюстендил и влогове за 86 хил. лв. Шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев се е отчел само с влог за 24 хил. лв. през миналата година

Финансовият министър Владислав Горанов е обявил депозит за 74 474 лв., а съпругата му Румяна – 11 101 лв. Шефът на НАП Бойко Атанасов е купил през миналата година нов апартамент и два гаража в София през 2015 г., като общата им стойност е около 300 000 лв. Отделно той е обявил банков влог в размер на около 75 000 лв. и е взел на лизинг автомобил за около 44 000 лв. Основната част от парите на Атанасов – 270 000 лв., са дошли от продажбата на друг недвижим имот, който е купен през 2006 г.

Шефът на подслушването остава най-заможен по върховете на службите

Председателят на Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО) Цветан Китов, ръководещ използването на специалните разузнавателни средства (СРС) след реформата в сектор „Сигурност“ при кабинета „Орешарски“, отново е най-заможният по върховете на службите.

Заедно със съпругата му Весела Китова те притежават девет банкови влога в различни валути – общо за 43 282 лева, 20 475 долара и 61 280 евро. Освен това семейството има апартамент в София с площ от 80 кв. м., както и две къщи с дворове в Горубляне и Нови Искър. На името на съпругата на шефа на ДАТО са декларирани и седем ниви в Нови Искър и столичните квартали „Младост“ и „Панчарево“.

За сравнение председателят на ДАНС Димитър Георгиев посочва спестявания от 28 200 лева от заплати, а заместникът му Недялко Недялков – апартамент от 47 кв. м в Разлог за 19 558 лева и 10 000 евро потребителски кредит.

Бившият лидер на БСП купил акции от „Софарма“ и „Албена“

Доскорошният лидер на БСП Михаил Миков е обявил покупка на акции от „Софарма“ АД и „Албена“ АД. А наследницата му на поста – Корнелия Нинова, заедно със съпруга си е наследила апартамент, къща, двор и ниви в Мизия. Като наследство е декларирала и две леки коли – Форд и Вартбург.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е спестил от заплата 8500 лева, от друг вид трудови договори е получил близо 50 хил. лв. за миналата година, а от хонорари – малко над 22 хил. лв. Депутатът от РБ и син на кмета на Хасково Георги Иванов – Станислав Иванов, е декларирал собствени средства 220 хил. лв., както и продажба на дялове от фирма „Ретро авангард“ ООД за 150 хил. лв.

Председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС (като на ДПС е и партиен лидер) Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ са подали уведомления, че нямат промяна в имотното състояние.

Красимир Велчев с апартамент в Гърция и семейни влогове за почти милион

Заместник-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев е декларирал купен от него апартамент в Гърция, като почти стоте хиляди, с които го е платил, са от продажба на жилище. Той и съпругата му са декларирали общи средства около 900 000 лева. Велчев е получил и 300 хил. лв., дадени от него назаем.

Заместник-председателя на парламента от РБ Иван Иванов е продал апартамент в София срещу 64 000 лева, а съпругата му Анна Иванова е декларирала над 50 хил. лв. приход също от продажба на имот.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов е декларирал 18 000 лева спестявания от заплата и 192 500 лева приход от дивиденти. Колегата му Красимир Каракачанов е спестил пак от заплата малко над 11 000 лева.

Повечето депутати отчитат неголеми спестявания в диапазона 10-25 хил. лв., които им останали в повече от заплатите.

Евродепутатът и лидер на „България без цензура“ Николай Бареков е декларирал едва 5666 лв. в банка, за сравнение – пред 2014 г. отчете близо 4 млн. лв. от трудови правоотношения. Сега евродепутатът продължава да декларира сериозни суми, които е дал в заем за близо 2.5 млн. лв., като на съпругата си Мария Календерска е дал 278 хил. лв.

Евродепутатът от БСП Момчил Неков, който попадна в европарламента в средата на 2014 г. чрез феномена 15/15 и измести водача на листата Сергей Станишев, държи на влог малко над 220 хил. лева. През миналата година си е купил „Мазда“ за 22 600 лева, а е продал „Пежо“ за 2850 лв.

Лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев отчита малко над 30 хил. лв. налични средства. Съпругата му Моника Станишева има 8910 лв. в банка и чака да вземе 22 356 лв. от предоставен заем. Предстои й да изплати 273 500 по друг заем, който е взела от физическо лице.

Кметът на Пазарджик и жена му с 12 заема

Кметът на Пазарджик Тодор Попов и съпругата му са декларирали общо 12 кредита от банки и физически лица на обща стойност около 290 хил. лв. Съпругата му има дялове в 5 фирми, но стойността на участието е под 15 хил. лв. Човекът, който носи парите в семейството на Попов, очевидно е съпругата му, която е изкарала 120 хил. лв. от трудови правоотношения, 220 хил. лв. – от друга стопанска дейност, и 50 хил. лв. – от дивиденти.

Част от дохода на семейството е от продажбата на част от имението в Паталеница. Парцелът в него е придобит през 2012 г. за около 3300 лв., а двете къщи – през 2014 г., за около 130 000 лв. Въпреки че през пролетта на 2015 г. бТВ изнесе данни за луксозния имот на кмета в пазарджишкото село, през есента той бе избран за трети мандат.

Портних и съпругата му държат „под дюшека“ над 300 000 лв.

Доста имотно е и семейството на новия кмет на Варна Иван Портних. Съпругата му Вилислава се оказва с рекордната сума налични пари – 240 хил. лв., а още 100 хил. лв. държи на влог. Самият Портних държи налични 70 хил. лв. Двамата са купили къща през 2015 г. на стойност 325 000 лв. Вероятно затова е взет и кредит от СИБанк в размер на 118 574 лв. Съпругата на Портних е получила и солидно дарение в размер на 136 730 лв., като не се посочва дарителят.

За сметка на това кметът на Бургас Димитър Николов е декларирал единствено получен от съпругата му Гергана дивидент в размер на 20 900 лв.

Пловдивският кмет Иван Тотев пък е обявил единствено, че ГЕРБ е платила негово пътуване до Брюксел на стойност 700 евро. Софийската кметица Йорданка Фандъкова пък е обявила само стари имоти в столицата и в провинцията.

снимка: novinite.eu

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)