1402915613_7

Делян Пеевски премести и млечния си бизнес в офшорка

23 август 2016

Преместванията на собствеността в бизнес орбитата на депутата от ДПС Делян Пеевски продължават с млечните му компании, които вече са прехвърлени в негова офшорка. От август преработвателното дружество „Лодис инвест“, което произвежда сирене и кашкавал под марките „Лакрима“ (Lacrima) и „Фреско“ (Frezco), има нов собственик. Досегашният „Тера линд“ е прехвърлил всичките си дялове на „Дореко комерс“, пише „Капитал Дейли“ в понеделник.

Цената на сделката според публикувания в Търговския регистър договор е по номинал – 2.877 млн. лв. Изплащането ще става по силата на договор за заместване на дълг от юли тази година, за който обаче няма информация.

Отделно „Дореко“ е купило и самото „Тера линд“ за 1000 лв., каквато и номиналната му стойност. Досега „Тера линд“ бе на Венцислав Донков, който бе начело на двете прехвърлени компании. Вече той е сменен от Емил Деведжиев, управител и на „Дореко принт инвестмънт“, а от май и собственик на „Дореко секюрити“ – дружеството, в което започна работа бившият директор на следствието Бойко Найденов. Деведжиев фигурира и като пълномощник на офшорната „Дореко Лимитед“ (Doreco Limited), което е на рекламната агенция на „Булгартабак“ – „Сода комюникейшънс“.

И трите компании се свързват с Пеевски и затвърждават тенденцията собствеността му да се изнася зад граница, както това вече стана с други негови активи.

„Лодис инвест“ притежава две мандри – „Лакрима“ в Пазарджик и „Дядо Либен“ в Копривщица. Първата купи от общината, а втората от банка-кредитор, като за целта взе кредит от 5.5 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие (която финансира и други бизнеси на депутата).

Първоначален собственик на регистрираната през 2012 г. „Лодис инвест“ е 25-годишната тогава Силвия Ботева, която се появява при отваряне на обществени поръчки като представител на строителната „Водстрой 98″, тогава свързвана с Пеевски, посочва „Капитал Дейли“. За млекопреработвателните дружества са платени общо 7.5 млн. лв., като придобиванията стават за около две години. Малко след като купува и втората мандра през 2014 г., Ботева продава „Лодис“ на управителя на предприятието Венцислав Донков (бивш служител на „Билла“, където е работил и доскорошният директор на „Булгартабак“) за 1000 лв. Сделката е оформена, като Ботева създава „Тера линд“, прехвърля в него участието си в „Лодис“ и впоследствие прехвърля самото „Тера линд“ на Донков, обяснява изданието.

С последните прехвърляния собствеността върху „Лодис инвест“ и върху „Тера линд“ преминава в „Дореко комерс“. Компанията е еднолична собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови „Дореко Лимитед“ и също води към Пеевски. Българското дружество е доставчик на производителя на цигарени опаковки „Юрий Гагарин“, като на сайта му като адрес за контакт е посочен този на пловдивската фабрика. През март тази година Пеевски прехвърли прекия си дял от 18% в „Юрий Гагарин“ на „Дореко комерс“. Компанията държи и 100% от „Принт трейдинг“ – собственик на печатницата „ИПК Родина 1″ до летище София, която Пеевски и майка му Ирена Кръстева построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

В резултат на сделките е освободен управителят на „Лодис инвест“ и „Тера линд“ Венцислав Донков, но смяната напомня на рокадите в директорския съвет на“Булгартабак“, където от официалното ръководство излезе Венцислав Чолаков, за когото обаче се твърди, че още е фактор ву правлението на тютюневия холдинг.

Според данни на сайта Биволъ, вносителят на „Лакрима“ в Дубай – „Бе4ст Дайъри Дженеръл Трейдинг“ (Best Dairy General Trading LLC) се управлява от Рахул Нимкар, който отскоро влезе в борда на „Булгартабак“ и бе представител на офшорката, придобива 5-процентния дял на Пеевски в тютюневия холдинг.

снимка: offnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)