Денят на малкия принц

Денят на малкия принц (част I)

17 септември 2015

„Денят на малкия принц” или „Пиншъсдах”, както холандците наричат денят, в който парламента стартира своята нова работна година и в който се представя бюджетния план за следващата календарна година, тази година съвпадна по дата с първия учебен ден в България. Една традиция, която датира от 1815 година и която бива въведена от холандското кралско семейство. Наименованието „Приншъсдах” датира от малко по-късно и винаги се чества на датата, която съвпада с третия вторник на месец септември. По времето на управлението на принц Вилем V, когато Холандия е била република, а не монархия, народът чества „деня на малкия принц” на –ми 8 март, когато е бил рождения ден на Вилем V. Днес наименованието се използва за название за този толкова важен за населението на Кралство Холандия ден от финансова гледна точка.

Денят на малкия принц

Ето и детайли около всичко, което се случи на 15-ти септември в административната столица на Холандия – Хага. Още в ранни зори хората желаещи да видят отблизо холандското кралско семейство започнаха да се стичат към центъра на града. Няколко стотин метра всъщност делят кралският дворец „Ноордейнде”, които се използва само и единствено при официални церемонии от Вилем Александър – настоящият крал на Холандия , и „Хет Биненхоф”, където пък се помещават, както кабинета на „министър-президента” или „министър-председателя” на Холандия, така и тези на членовете на „първата и втората камара на парламента”. Там се намира и т.нар „Ридърсзаал” или „Рицарска зала”, която се помещава в сграда собственост на кралското семейство, датираща от 13 век. Първоначалното предназначение на залата е било за организиране на празненства и балове. Днес тя се използва по повод „Приншъсдах” , т.е. за годишната финансова парламентарна среща. Иначе в „Рицарската зала” от името на краля на Холандия се връчват и рицарски звания на холандските златни медалисти от олимпийски игри.

Prinsjesdag0006

Нека се върнем обаче на тържествената част от церемонията по време на „Приншъсдах”.
Точно както повелява традицията, всичко започна точно в 13 часа, когато под съпровода на националния химн „Вилхелмус” и първите капки дъжд за деня, кралят на Холандия – Вилем-Александър и неговата съпруга Максима излязоха от двореца „Нордейнде” и влязоха в златната каляска, която трябваше да ги отведе до „Рицарската зала”, където вече ги очакваше холандското правителство начело с Марк Руте. Каляската, която е в употреба от 1898 година и която сама по себе си е произведение на изкуството, премина първо покрай паметниците на Вилем ван Ораня I и на кралица Вилхелмина. Склуптурата на Вилхелмина, която символично е изработена така че да вдъхва сила, днес гледа в посока към двореца и опашката на коня на Вилем ван Ораня. Опашка, която тя приживе отказва да гледа от прозорците на своя дворец и затова не позволява паметника да бъде обърнат с гръб към двореца.

Prinsjesdag0025
Шествието продължи по един изключително живописен маршрут по улицата първообраз на парижката „Шанз Елизе” – „Ланге Воорхаут” . Прочутата улица с пешеходна алея по средата е на разположение на жителите на Хага още от началото на 15-ти век. На нея се намира и протестантската църква „Клостъркерк”, която датира от същия период и в днешно време се слави с това, че кралското семейство я посещава. На въпросната улица насред множеството красиви сгради се намира и най-малката къща в Хага, която е широка едва 183см. Накрая на „Ланге (дълга) Воорхаут”, където улицата завива надясно и преминава в „Корте (къса) Воорхаут” се намира дворецът „Ланге Воорхаут”, където днес се помещава музеят на нидерландския художник Мориц Корнелис Ешер.
След като кралския кортеж премина по двете окупирани с привърженици на кралското семейство улици, той се отправи към водното пространство „Хофвейвър” до историческата сградата на парламента „Хет Биненхоф” и точно до кулата, която е офис на министър-председателя на Холандия Марк Рутте, и музеят „Маурицхаус”, който съхранява най-хубавите картини от „Златния век” на холандското изобразителното изкуство.

Prinsjesdag0028
Кралицата в пенсия и сега носеща титлата „принцеса” Беатрикс , проследи с интерес шествието на своя син и наследник на трона от входа на музея „Маурицхаус”. Когато каляската спря пред входа на „Ридърсзаал”, кралската двойка трябваше да направи само няколко крачки преди да влезе в самата зала и Максима да заслепи всички с прекрасната си визия и роклята на холандския дизайнер Ян Таминиау, които при изработката на принта на роклята бил вдъхновен от изображенията по стените на японската стая в двореца „Хаус ден Бос”.

Prinsjesdag0078
Максима изненада всички и с това, че не носеше никаква шапка, а само стилно забодени в косата ѝ декоративни цветя. След една продължителна серия от овации, кралят зае своето място на трона, от където произнесе своята реч, с която откри новата работна година на холандския парламент.

(следва продължение)

текст: Фани Богданова – кореспондент на In Life в Холандия

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)