Денят на Християнското семейство

Денят на Християнското семейство

21 ноември 2015

Днес е един от най-големите християнски празници – Въведение Богородично! Един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма. С решение на Св. Синод на Българската православна църква, от 1929 година този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж. Според православната традиция на този ден е въведена в храма, от своите родители, 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Въведение Богородично.

IMGP6625

За днешния ден има и поверие, че предвещава какво ще е времето през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.  Затова се счита, че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели. Защото семейство е свято! В него всички трябва да бъдат щастливи – децата да бъдат обичани , да бъдат прегръщани, да се радват на любовта на своите родители, но и да бъдат добри, отговорни и толерантни.

IMG_0700

Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома. Чрез всички тези, превърнали се в традиция, ритуали в деня на Християнското семейство се цели затвърждаване на силната семейна връзка между поколенията от една кръв. Възпитават се добродетели и морални ценности. Защото „Християнското семейство е Ноевият ковчег в потопа на живота“. То е школа за здрави семейни добродетели – любов, мир, трудолюбие. Семейството е спойка. Особено днес. В този забързан, интернет-свят, който отчуждава членовете на семейството. Точно днес трябва да търсим крепка сплотеност и топлина, дори и в най-дребните неща, защото това са най-скъпите, най-ценните човешки чувства.Та кой друг, ако не родителите ни, заслужават уважение и поклон, че са ни отгледали, възпитали и отдали любовта си, и кой друг, ако не децата ни, заслужават уюта и топлината на домашното огнище, независимо от това, че вече дори са поели своя път?!Семейството е институцията.

Ето и някои традиции и вярвания, свързани с н.днешния ден: В отделни селища последният ден от периода е известен като „Вълча Богородица”, тъй като съвпада с празника Въведение Богородично (21 ноември). Щом „влязат „Вълчите празници”, жените замазват с кал пода край огнището, за да замажат символично очите и устата на зверовете. Зашиват с червен конец краищата на полите си, за да „зашият” вълчата паст. Строго се съблюдават забрани от най-различно естество: забрани за работа, за интимно общуване и за консумация на месо. През вълчите дни стопаните не се докосват до остри предмети и сечива. Жените връзват ножовете и ножиците с червен конец, за да „завържат” устата на вълците. Не секат дърва, не се мият и не перат, тъй като „ако пипнат сапун, бесният вълк ще ги срещне в гората и ще ги удари с патерицата”. Забранява се всякаква работа с вълна. В противен случай вълците нападат овчарите и стадата. Много строго се спазва забраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден.

След ходенето на църква семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)