4806527

Ден на Европа – ден на оставки!

10 май 2016

Денят на Европа, 9 май се превърна се превърна и Ден на оставките на Стария континент. Изборни провали, предполагаеми сексуални посегателства, смъртоносни грешки, корупция и други причини доведоха до оставките на австрийския канцлер Вернер Файман, шведският вицепремиер Оса Ромсон, румънският здравен министър Патричи Акимас-Кадариу, заместник-председателят на френския парламент Денис Бопен и шефът на УЕФА Мишел Платини.

Австрийският канцлер социалдемократ Вернер Файман подаде оставка след силните резултати на крайната десница в първия тур на президентските избори в страната. В първия тур от президентските избори на 24 април Норберт Хофер от крайнодясната Партия на свободата, завърши първи с одобрението на 35% от избирателите. На втория тур на 22 май Хофер ще се изправи срещу бившия лидер на „зелените“ Александър ван дер Белен.  Това означава, че за първи път от 1945 г. насам държавният глава, който има предимно церемониална роля, няма да е представител на една от двете големи партии. Файман беше обект на много критики заради бежанската криза в Европа. До миналата година той заемаше толерантната позиция на германския си колега Ангела Меркел. Австрия прие 90 000 молби за убежище в страната през 2015 година.

Малко след австрийската оставка на най-високо ниво, оставка подаде румънският здравен министър Патричи Акимас-Кадариу. Неправилното използване на скъп дезинфектант в 50 болници в северната ни съседка, включително най-големите в столицата Букурещ, се оказва вероятна причина за голям брой понякога фатални инфекции у пациенти. Според журналистически разследвания препарата е бил силно разреждан и така превръщан в неефективен, а наред с това цената му е нереалистично висока. Само преди 3 месеца десетки бебета бяха хоспитализирани и 3 от тях починаха заради инфекция, причината за която не беше установена.

По-рано през деня заместник-председателят на френския парламент Денис Бопен подаде оставка заради обвинения в сексуално посегателство, които той категорично отхвърля. Екологът Бопен отрича всички твърдения на своите обвинителки и ще ги съди за клевета, заяви адвокатът му. Политикът е женен за Емануел Косе, която е министър на комуналните услуги.

4806529

Сънародникът им Мишел Платини също официално напусна поста си на ръководител на УЕФА. В рамките на продължаващия корупционен скандал във висшите управленски кръгове на световния футбол Мишел Платини бе отстранен от всякаква футболна дейност за срок от осем години, след като бе обвинен, че е получил незаконен превод от 2 милиона франка от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер. Наказанието беше намалено на 4 години, като този му вариант днес беше потвърден от Арбитражния спортен съд в Лозана. „Приемам днешното решение на Спортния арбитражен съд, но за мен то е крайно несправедливо. Това решение ме спира да участвам в следващите избори за президентския пост на ФИФА. Както се разбрахме с националните асоциации, подавам оставка от президентския пост в УЕФА, за да продължа моята битка”, заяви Платини. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)