Софийска градска художествена галерия - СГХГ

Ден на отворените врати в Художествената галерия в София на 2 юни

30 май 2019

На 2 юни вратите на Софийска градска художествена галерия /СГХГ/ ще бъдат отворени за всички посетители, желаещи да се докоснат до изкуството. В рамките на деня в галерията ще могат да бъдат видени изложбите на Йозеф Куделка, Вивиан Майер и петата изложба от проекта „Другото око“ на СГХГ – „Портрет на приятел“.

Творбите на легендарния Йозеф Куделка са изложени в галерията от 7 май до 9 юни 2019г. Темите, проследени в изложбата му са изгнаничество, номадство, политически и социални конфликти, природата, променена от човешката дейност. Изложените творби са от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век.

Настоящата експозиция представя основно фотографии от ключовата за неговото творчество серия творби „Изгнания“, която Куделка дарява на Център „Помпиду“ – Национален музей за модерно изкуство/Център за промишлен дизайн през 1987г. в знак на благодарност към Франция, за полученото френско гражданство.

Йозеф Куделка фотограф

Творчеството на Йозеф Куделка представлява връзка между художествената фотография и фотожурналистиката, поставя въпроса за границите и индентичностите. С творбите си той хвърля нова светлина върху предизвикателствата и страховете на съвременното европейско общество.

За последен ден в СГХГ и то безплатно ще могат да бъдат видяни и произведенията на Вивиан Майер, считана за един от най-емблематичните автори на уличната фотография.

В неделя в галерията ще са изложени и творбите от „Портрет на приятел“ – петата по ред изложба в рамките на проекта на СГХГ „Другото око. Куратор на настоящата изложба е Иглика Трифонова – кинорежисьор и сценарист, автор на 10 документални филма.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)