Празникът на плодородието в град Земен – празник за сетивата

15 ноември 2017

Денят, в който православната църква почита паметта св. Мина, за град Земен беше двоен празник. След освещаването на 15-метровия кръст, издигнат на панорамния завой по пътя към Земенския манастир, в двора на Земенския манастир се проведе станалия вече традиционен за града и общината Празник на плодородието. С него жителите на една от най-малките общини изpaзявaт cвoятa блaгoдapнocт ĸъм плoдoвeтe нa Зeмятa, които, както споделиха и самите те, идват с много труд и всеотдайност.  Освещаването на Кръста пък стана причина празникът да се пренесе в двора на Земенския манастир, след като от години се провежда на площада на града. Така той се яви своеобразен продължител на вълнуващото освещаване на Кръста. 

TON_7591

Земеделски производители от общината представиха кулинарно изложение с типични за региона ястия (някои от тях почти забравени от съвременниците ни),  а стотиците хора, изпълнини двора на Земенски манастир дегустираха продуктите. 50 килограмова тиква стана център на вниманието, както и интересните етно-декорации от плодове и зеленчуци.

TON_7608Πpaзниĸът cъбpa cтoтици xopa в двopнoтo пpocтpaнcтвo нa Зeмeнcĸия мaнacтиp „Cвeти Йoaн Бoгocлoв“, ĸъдeтo вcичĸи гocти имaxa възмoжнocттa дa ce нacлaдят и дa oпитaт всевъзмoжни ĸyлинapни вĸycoтии, cъздaдeни oт вcичĸo, ĸoeтo e poдилa нaшaтa зeмя и пpигoтвeни oт cpъчнитe pъцe нa мecтнитe xopa. Хорът при Читалище Светлина гр.Земен поднесе автентичните си изпълнения на присъстващите. Кметът на Земен Димитър Сотиров ги удостои с почетна грамота за всеотдайността и енергията, с която разнасят славата на традициите и народното творчество на земенско. Юнашки курбан, приготвен в юнашки тиган от Ангел Ангелов и бъчви червено вино, осигури дарителят на Кръста Димитър Барбуков за здраве и успех.

 

репортери: Калина Станева и Ася Георгиева
оператор: Иван Цвятков
постпродукция: Деян Дяков
фотограф: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)