Ден на плодородието в Земен – красотата на традициите!

04 ноември 2016

Малкият град от Пернишка област – Земен, който е не само общински център, а истински резерват за съхраняване на етнографската култура и традициите на региона, празнува своя Ден на Плодородието.

TON_1987В края на есента, кмета Димитър Сотиров и ръководството на Общината решиха да направят изложение на земеделски производители и производители на храни от района и да отпразнуват плодовете на Земята и на труда си. Когато реколтата вече е прибрана и зимата чука на вратата, по традиция хората благодарят на Земята с празненство.

TON_1986

TON_2021

От ранни зори на площада на града се събраха изложители от Земен, производители на млечни и био продукти, на ябълки и картофи и други. Особен акцент бе щандът на читалище „Крюгер Николов“ от с.Пещера, който представи вкусни питки, баници и сладкиши, приготвени от трупата към читалището. Облечени с красиви и цветни носии, пещерчанки събраха овациите на присъстващите.

TON_2045

Чудесно есенно тържество с песни и стихотворения поднесоха децата от детската градина в Земен. Кметът на общината Димитър Сотиров връчи на учителките от градината и на тези от Гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ 10 издания на „История Славянобългарска“ за попълнение на училищните библиотеки. И след като малчуганите получиха и своите подаръци от почетния гражданин на Земен – Весела Барбукова, се оттеглиха към детската градината с усмивка и приповдигнато настроение.

TON_2076

TON_2071

Квартет Славей приповдигна особено настроението на присъстващите около 300 души на площада. Стари и млади се хванаха на хора и с удоволствие слушаха красивите звуци на народната музика. Певиците от квартета са стари приятели на земенчани, но последните 5 години не бяха идвали в града. Ето защо изпълненията им бяха посрещнати с изключителен интерес и настроение.

TON_2199

TON_2272

TON_2289

Гости на чудесния празник бяха заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, кандидат вицепрезидента на ГЕРБ адмирал Пламен Манушев, депутатът от Пернишки избирателен район Ирена Соколова, кмета на Перник д-р Вяра Церовска, както и много приятели на Земен от Радомир и Перник.

TON_2225

Цветан Цветанов и адмирал Манушев след като разгледаха щандовете на производителите, не пропуснаха да се здрависат лично със всеки от присъстващите и да поговорят с тях.

TON_2318

Цветан Цветанов и адмирал Манушев категорично спечелиха симпатиите на земенчани, защото не си позволиха и дума за политика и агитация за предстоящите избори. Те отправиха човешки поздрав и пожелания за благополучие към земенчани и се възхитиха от това колко ревностно се пазят традициите и етнографската самоличност на градчето.

TON_2303

TON_2310

Времето също се присъедини към празника като поднесе красиво синьо небе и щедро есенно слънце. Архимандрид Йосиф освети празника и пожела щедри и благодатни дни на земенчани и успехи на политиците в предстоящите избори.

TON_1998

За настроението на хората в Деня на Плодородието Весела и Димитър Барбукови почерпиха с Юнашки гювеч в Юнашки тиган, приготвен от Ангел Ангелов. И червено вино, разбира се! Настроението и хората продължиха през целия ден под звуците на Оркестър Каручка.

TON_1989

TON_1980

Празниците в Земен винаги са много хубави и Деня на Плодородието не направи изключение!

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
снимки: Антон Хариев
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)