Strasbourg : European Elections

Депутатите ни задължиха да гласуваме

21 април 2016

Народното събрание окончателно прие промени в един от най-важните закони – Изборният кодекс, с които се регламентира задължителният вот, предаде репортер на БГНЕС. Точният текст на поредната промяна в Изборния кодекс гласи- „Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг”.

„За” гласуваха 109 депутати, „против” бяха 74 и 10 се въздържаха. 72 от ГЕРБ гласуваха за промените, като 1 от ГЕРБ гласува против. 25 от БСП се обявиха против промените, 27 от ДПС също бяха против. Двама депутати от РБ гласуваха за, 13 бяха против и петима се въздържаха. 18 народни представители от ПФ гласуваха за промените, 7 от БДЦ бяха за, против бяха трима и 2-ма се въздържаха, 2-ма от Атака се въздържаха, 10 депутата от АБВ гласуваха за, 5-ма независими народни представители бяха против и 1 се въздържа.

По време на дебатите депутатът от БСП Янаки Стоилов коментира, че е недопустимо Народното събрание да се поставя над българските граждани. „Категорично възразяваме срещу това Народното събрание да превръща правото на избор в задължение за гражданите. Предстои провеждането на референдум с редица въпроси, един от които дали да се въведе задължително гласуване. С промяна гласуването да стане задължително парламентът прави опит да обезсмисли в някаква степен избора на гражданите при произнасянето им на референдум”, каза Стоилов и запита какъв е смисълът от тази промяна, ако референдумът отхвърли това предложение.

Според Янаки Стоилов големият проблем е дали е допустимо, въобще, според българската конституция гласуването да се превръща в задължение.

Петър Славов от РБ заяви, че ако се въведе задължителното гласуване за българските граждани е много важно на първо място какви ще бъдат санкциите за негласуване и дали въобще ще има санкции. Славов повтори, че Реформаторите са против санкциите, а се обявяват по-скоро за стимули при гласуване, като, например по-ниски данъци за гласувалите граждани. „Важно е да има реален избор и конкуренция, а не партийно подредени листи. Няма възможност за избор и конкуренция, ако преференцията отпадне, както предлагат от  БСП”, посочи още Славов.

Това е недопустимо и противоконституционно, каза от своя страна съпредседателят на ДСП Четин Казак. Според него така се прави преобразуване на едно от основните конституционни права в конституцията. Казак е на мнение, че такава промяна ще бъде отменена от Конституционния съд. „Запис, който гласи гласуването е задължително, е с крещящо противоречие с българската конституция и ще бъде отменено от Конституционния съд веднага. На сила хубост не става, както каза премиерът. Няма как на сила да накарате българските граждани да заобичат политици”, посочи Четин Казак. Според него по този начин няма да се реши нищо, а само ще се създадат нови проблеми.

Днес се занимаваме със себе си и с нещо по-лошо от себе си-занимаваме се по насилствен законодателен път да задълбочим българските граждани да запълнят огромната пропаст между тях и нас, пропаст, която е наш грях-да се запълни от другиму насилствено да се яви и да гласува за някой от нас, изтъкна лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той е на мнение, че основният проблем със задължителното гласуване е, че граждани, които невярват на политиците, но се притесняват от определени санкции, ще отидат да гласуват.

Другият съпредседател на ДПС Мустафа Карадайь коментира, че българските граждани имат право да избират и това не е задължение, а право, както пише в конституцията. „Ако не се приеме предложението ни да отпадне задължителният вот, правим редакционна поправка, която да гласи -„Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг, като се гарантира правото на всеки български гражданин да гласува”.

ДПС и БСП настояха текстът, задължаващ гражданите да гласуват задължително, да отпадне.

снимка: euractiv.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)