zx860y484_3086993

Депутатите ще обсъдят в детайли бюджетите за пенсии и за здраве

29 ноември 2017

Бюджетите на общественото осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса влизат за второ четене в седмичната програма на парламента.

Бюджетът на общественото осигуряване е разчетен при увеличени минимални осигурителни доходи средно с 3.9%. Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ се увеличава с един процентен пункт. Депутатите се очаква да гласуват обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст ще се увеличи от 340 лв. на 380 лв. Проектът предвижда също от 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1.126 на 1.169, в резултат на което всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8 на сто от 1 юли.

Проектът на бюджета на здравната каса предвижда увеличение с над 400 млн. лв. за медицински дейности спрямо тазгодишния бюджет, но същевременно налага забрана за сключване на договор със здравната каса на нови болници и отделения през 2018 година, както и едногодишен мораториум за плащане на нови лекарства. Вчера пациентски организации излязоха на протест срещу забраната, а в отговор от касата увериха, че пациентите няма да са ощетени или застрашени заради нея.

Преди бюджетите депутатите ще обсъдят промени в законите за земеделските производители и за кредитните институции. Първият е свързан с използването на системата за управление на средствата от еврофондовете в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), а вторият затяга правилата, по които банките ще действат спрямо свързани с тях лица.

източник и снимка: dnevnik.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)