11015111_613444842091102_1172300974608004566_n

Десетки миряни се стекоха в храм „Света Неделя“ на Велики четвъртък

09 април 2015

Десетки миряни се стекоха в столичния храм „Света Неделя“ за Светата литургия на Велики четвъртък, възглавена от Браницкия епископ Григорий, предаде репортер на БГНЕС.

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. Според Евангелията на този ден се случват Тайната вечеря на Иисус с неговите ученици. Иисус е предаден от Юда, а в нощта на залавянето си се моли в Гетсиманската градина под Елеонския хълм.

На Велики четвъртък свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Вярващите носят в църквата олио или зехтин, както и хлябове, които се освещават след богослужението. Хлябът символизира плътта на Христос, а олиото и зехтинът се използват при отслужването на Великия маслосвет. След това те се занасят вкъщи и се пазят през цялата година. Повелята гласи, че осветеното масло /елей/ има лечебна сила и затова вярващите го ползват, когато изпитват болка. Част от течността се поставя и в кандилото.

Маслосветът се извършва в храма за всички християни, нуждаещи се от Божия помощ за своите телесни и душевни недъзи. Ритуалът е предназначен не само за изцеление на тялото, но най-вече на душата. По време на тайнството болният се помазва с елей и получава от Бога благодатта на изцелението. То трябва да се извършва от 7 свещеници, но в крайна нужда може да го извърши и един.

Видимата страна на Маслосвета се състои в помазване болния с осветен елей при произнасяне полагаемите се молитви. Помазването става 7 пъти. Според вярванията невидимо над болния действа Божията благодат, която изцерява болестта, дава прошка на греховете и успокоение на съвестта. Някои след извършването на ритуала получават временно облекчение, а други – бързо изцеление.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)