epalive966565

Десетте най-емблематични парчета на Дейвид Бауи

12 януари 2016

Той си отиде от този свят, след дълга и неоповестена борба с рак на белия дроб, само няколко дни след издаването на последния му албум – „Blackstar”. Дейвид Бауи е считан за един от най-влиятелните рок музиканти на всички времена и ще бъде запомнен с постоянните иновации и нови алтерегота, които използваше на сцената. Часове след оповестяването на смъртта му, АФП отдели 10-те най-емблематични негови парчета – пейзаж на кариера, разпростряна в 6 десетилетия и десетки музикални епохи.

1. „Space Oddity” (1969)

Първият голям хит на Бауи е и представянето на астронавта Майор Том (Major Tom) – една от многото различни персонификации на Бауи. Въпреки че е последвана от една от най-фамозните кариери в рок и поп музиката, „Space Oddity” остава може би най-познатата песен на Бауи.

2. “Life on Mars” (1971)

След 2 години без хит, Бауи се върна в орбитата с това театрално изпълнение, което се описва като „кръстоска между бродуейски мюзикъл и картина на Салвадор Дали”.

3. „Changes” (1971)

Въпреки че при излизането си дори не влиза в британския топ 40, парчето „Changes” (Промени) се счита за първоначален манифест на избрания творчески път на Бауи – радикалните му превъплъщения в нови и нови персони.

4. „Starman” (1972)

Легендарното парче въвежда може би най-известното алтерего на Бауи – Зиги Стардъст – същество от космоса, което носи надежда на земната младеж чрез радиото. Интересен факт е, че хитовата песен е включена в „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“ в последния момент.

5. „The Jean Genie” (1973)

Това е пряката почит на Бауи за легендарния американски художник Анди Уорхол и цялото му обкръжение, от което в някакъв момент е част и британския певец. В заглавието обаче се има предвид френския писател Жан Жене. Бандата „Simple Minds” взимат името си от текста на песента.

6. “Young Americans” (1975)

Песента, с която Бауи и глем рока най-накрая пробиват на американския пазар. Текстът съдържа много препратки към движенията за граждански права през 60-те години и американския президент Ричард Никсън.

7. “Heroes” (1977)

Написана заедно с Брайън Ено, като част от „Берлинската трилогия” на двамата – албумите “Low” (1977), “Heroes” (1977) и „Lodger” (1979). По това време Бауи пребивава в Западен Берлин. Това е една от песните му, на които са правени най-много кавър версии, заедно с „Rebel Rebel”.

8. “Ashes to Ashes” (1980)

Меланхоличният епитаф на Бауи за епохата на 70-те и собствената му борба с пристрастяването към кокаина са олицетворени от завръщането на Майор Том. Това е първият от много негови видеоклипове, в които звездата е в амплоа на Арлекин.

9. „Let’s Dance” (1983)

Въпреки комерсиалния успех на едноименния албум, отявлените фенове на Бауи силно критикуват поп подхода в него. Певецът по-късно ще опише периода като „годините, в които бях като Фил Колинс”.

10. „Blackstar” (2015)

В десетминутната заглавна песен от последния албум на Бауи, издаден на 69-тия му рожден ден и само два дни преди смъртта му, определено може да се долови поглед към собствения му край. В сюрреалистичния видеоклип жена пренася мъртъв астронавт, за който лесно може да се предположи, че олицетворява самия Бауи и много от персонажите му, към извънземен град. /БГНЕС

снимка: non-stop-zapping.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)