Постер на филма "Тетрадката"

Десетте най-романтични цитата в света на киното

14 февруари 2019

Ех, любов, любов! Под нейното въздействие винаги сме намирали вдъхновение, независимо дали говорим за модерния 21 век или за времена от далечни векове. Романтиката е причина за появата на най-различни шедьоври във всяка сфера на изкуството – литературата, музиката, театъра, киното. Но тъй като никога не сме криели пристрастията си към седмото изкуство, днес тя ще е повод да ви разкажем за десетте най-трогателни, вълнуващи и романтични реплики на големия екран. И така, готови ли сте за едно прекрасно пътешествие?

Love Actually (2003)

Едва ли можем да се сетим за по-красиво обяснение в любов в киното от това на Андрю Линкълн към Кийра Найтли в един от най-романтичните филми, които някога сме гледали – „Наистина любов“. При това за него не използва дори и една-единствена дума. Впечатляващо, нали?!

Джери Магуайър (1996)

На Том Круз винаги му е отивал подобен ореол, но в романтичната комедия от 1996 г. „Джери Магуайър“ действително е неотразим. Особено в сцената, в която след като започва речта си с традиционното „Здравей“, добавя „ти ме допълваш, както никой друг“! А влюбената Рене Зелеуегър се усмихва и му отговаря „Спечели ме още на здравей“.

„Тетрадката“ (2004)

Една от първите екранизации на роман на Никълъс Спаркс и до ден-днешен се счита за еталон в любовния жанр. А думите от писмото на Ноа (Райън Гослинг) към Али (Рейчъл МакАдамс) – „Няма по-хубава любов от тази, която събужда душата и те кара да искаш още, която запалва пламък в сърцата и успокоява умовете“, казват всичко, което ни е нужно.

„Ромео и Жулиета“

Десетки, ако не стотици екранизации на романтичната класика на Уилям Шекспир и всички те, обединени с един-единствен израз „живеят само влюбените. Останалите просто съществуват“.

„Нотинг Хил“ (1999)

Простичко и трогателно! Невероятната холивудска звезда Ана Скот (Джулия Робъртс) стои в занемарената книжарничка на никому неизвестния Уил Тъкър (Хю Грант) и треперейки, му признава „сега съм просто едно момиче, което стои пред едно момче, молейки го да я обича“.

Love Story (1970)

За съжаление, романтичният филм от 1970 г. с Райън О’Нийл и Али Макгроу далеч не се сдоби с популярността, която заслужаваше. Вместо това и до днес е известен с една от най-красивите мъдрости за обичта – „любовта означава никога да не се налага да казваш, че съжаляваш“.

„Отнесени от вихъра“ (1939)

Едва ли е чудно как този филм се превърна в толкова неустоима класика с реплики като тази на Рет Бътлър (Кларк Гейбъл) към Скарлет О’Хара (Вивиан Лий) – „трябва да бъдеш целувана по-често. И то от някой, който знае как да те целува“.

„Казабланка“ (1942)

Със сигурност това е един от най-популярните и романтичните цитати в киното – когато героите на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман са принудени да се разделят въпреки любовта си, той я моли да помни само красивите мигове – „Винаги ще имаме своя Париж“.

„Имаш поща“ (1998)

Те се влюбват онлайн, запознават се без да подозират кой кой е, а на финала Мег Райън промълвява прочувствено към Том Ханкс – „Исках да си ти. През цялото време толкова отчаяно исках да си ти“.

Текст: Митко Попов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)