14022357_828697230565861_5045301067504742013_n

Десетте традиционни български ястия (част II)

22 август 2016

Повечето гозби от национална ни трапеза присъстват в кухнята и на другите балкански народи и не е много ясно кой народ е техният „баща“. Това са гювечът, кавърмата, кьополуто, лютеницата, мусаката, дроб сърмата, кебапчетата и кюфтетата, баклавата и кадаифа. Вчера ви представихме първите пет от десетте традиционни български ястия, а днес е ред и на останалата петица.

images_shkembe_chorba

6. Шкембе чорба
Приготвя се от добре сварено и нарязано на ситно телешко или свинско шкембе. Към вече готовата супа се добавя чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки.

images_chushki_palneni_s_oriz

7. Пълнени чушки
Гозбата се приготвя от ароматни пресни или сушени чушки. Плънката може да е както с месо, така и постна – само от ориз и подправки. Месото обикновено е смляна смес от телешко и свинско или едното от двете.

images_kapama

8. Капама
Традиционно българско национално ястие от югозападна България. Произхожда от региона на град Разлог и е едно от най-популярните родни ястия. Приготвя се от много продукти: няколко вида месо – свинско, пилешко, телешко, заешко, кисело зеле, като към тази смес се добавя още наденица или кървавица и ориз. За да се постигне неповторимият аромат и вкус на капамата, има три важни условия. Едното са подправките -черен, червен пипер, дафинов лист, другото е нареждането на продуктите на пластове, а третото – ястието да се пече дълго – поне 4-5 часа, на бавен огън и в запечатан с тесто глинен гювеч.

images_patatnik

9. Пататник
За приготвянето му се използват картофи и сирене. Може да бъде като постен или с месо. Класическата рецепта обаче залага само на картофи, сирене, яйце, лук, подправки – сол, черен пипер, пресен джоджен и мазнина. При сервирането може да се гарнира с кисело мляко или зеленчуци.

images_cheverme

10. Чеверме
Една от запазените марки на българската кухня е чевермето – цяло агне, опечено на шиш. Това ястие е характерно за Родопите, но се приготвя и в други части на страната.

текст: Владислав Иванов
снимки: supichka.com, bulgariatravel.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)