Десислава Танева(1)

Десислава Танева: Само 4% от 220 пожара не са от човешка немарливост

13 август 2015

В момента сме в пожароопасен период и той ще продължи поне още два месеца и половина. От близо 220 регистрирани пожари в горски територии едва 4% са предизвикани от мълнии, всички останали са предизвикани от човешка небрежност и немарливост.

Това каза земеделският министър Десислава Танева пред БНТ. От почистване на храсти възникват повечето от пожарите, подчерта Танева. Тя добави, че ще бъде въведено задължение каквото е имало и преди – когато земеделски производител решава да прави почистване задължително да предупреждава противопожарната служба. Между 80 и 200 горски служители всеки ден са ангажирани в потушаването на пожарите, уточни министърът. Тя благодари на всички като посочи, че освен пожарникарите и военните много добре работят и доброволците.

До момента няма пожар, който да е предизвикан от техника на фирми, които работят в гората, каза земеделският министър. Загубите за горите в цифри са – 11 600 дка горски територии са засегнати от пожарите. Реална е сумата от 600 хиляди лева разходи на държавата от пожарите, потвърди Танева. Загубите са за сметка на държавата и данъкоплатеца, заяви тя.

За заразите по животните, Танева каза, че 26-ма вече са болните от бруцелоза. „Бруцелозата, която възникна след антракса, – всичко тръгва от нерегламентирана дейност на фермер, който пренася животно от друга страна. Това не е доказано в момента се разследва. Всеки, който се занимава със животновъдство, следва да има частен ветеринарен лекар. Всичко тръгва от едно животно, което се внася нерегламентирано“, каза Танева и се закани, че в бъдеще, ако фермер наруши изискванията, той да бъде лишен от субсидии. Министърът отхвърли възможността за поголовна ваксинация на животните. „Това означава ограничение на търговията с българското производство. Освен това е скъпа. Ваксинира се само в регистрираните огнища. В последните години е имало регистрирани случаи, но не е имало смъртен случай. Тази година това е факт и той е точно човекът, от който се разпространи заразата“, обясни Танева.

От думите й стана ясно, че догодина ще се въведе многогодишна профилактична програма от три години, а не както досега – да е едногодишна. На всяко животно ще се направи имунопрофилактичен календар. /БГНЕС

снимка: БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)