Деси Тенекеджиева: Най-важен е полетът!

14 май 2015

Деси Тенекеджиева, е българска актриса, певица и продуцентка. Към 2010 година е единствената българска актриса с главна роля във филм от официалната селекция на кинофестивала в Кан.

През 1990 година завършва средно образование в IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, Варна. Продължава образованието си в НАТФИЗ, където през 1995 година завършва специалност „Куклено майсторство“ в класа на проф. Николина Георгиева. Още през 1987 година дебютира в киното с филма „Забранено за възрастни“ на режисьора Пламен Масларов и през следващите години участва в над 30 български и международни филма.

Играла е в култови за българската сцена театрални спектакли като „Майстора и Маргарита“ на Булгаков с режисьор Теди Москов и „Три сестри“ на Чехов с режисьор Стоян Камбарев. Сключва брак с Камбарев, от когото има син Йосиф. През 2009 година Деси Тенекеджиева става съосновател и председател на Фондация „Стоян Камбарев“, която връчва на негово име ежегодна награда за изкуство.

През 2001 година е поканена да играе във филма „Занаятът на оръжията“ (Il mestiere delle armi, режисьор Ермано Олми) в главната роля на Мария Медичи. Филмът е отличен с 9 награди David di Donatello, 3 награди Nastro d’Argento и е номиниран за наградата „Златна палма“ на Фестивала в Кан и за Европейската филмова награда през 2001 година.

От 2000 до 2006 година Тенекеджиева е рекламно лице за България на Жан Пол Готие, а през 2007-2008 — на Suzuki.

редактор: Марио Трифонов
оператор: Кунчо Поляшки

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)