Детска фантазия свързва изкуствата в едно музикално дърво

05 юни 2015

Зала „България“ е място, в което влизаш като в храм. Тихо, бавно и някак… важно. Защото Е храм. Храм на музиката. И като във всеки храм, Духът слиза, за да те докосне с вдъхновение…

Насред цялото това достолепие и потоци от звуци, вече 10 години място намира многообразието на цветове и форми или с други думи – художествената галерия „България“. Поверена в ръцете на внучката на великия Златю Бояджиев – Цена Бояджиева, галерията е била дом за творбите на редица български и чуждестранни автори. От няколко дни, в пространствата около залата, клони вири една нестандартна арт-инсталация. Пред нея се снимат малки и големи, дивят се на цветовете й, заглеждат се в нотите й и потъват във вихъра на фантазията. Фантазия провокирана от детската щурост на Цена Бояджиева и художника Иван Яхнаджиев.

Съставена от музикални къщички за птици, като всяка една има собствено звучене, присъствие и колорит. В инсталацията е вплетен и елемент, вдъхновен от най-величествения инструмент, обърнат към божествената същност – органът. Къщичките носят посланието, че музиката и свободния дух имат свой дом, свое убежище, каквото зала „България” е почти от 85 години и където музиката винаги е била и ще бъде стопанин.

И все пак – как това дърво стигна до зала „България“ и какви емоции са вплетени в създаването му, ще разберем от неговите създатели – порасналите деца – Иван Яхнаджиев и Цена Бояджиева.

репортер: Калина Станева
оператор: Кунчо Поляшки

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)