unnamed (1)

Детски музей на Колела събра 30 000 посетители

19 август 2015

Това лято проектът на Изи Арт и Societe Generale Експресбанк се проведе в шест града в страната и бе посетен от рекорден брой любители на изкуството.

След успешния старт през миналото лято проектът „Детски музей на колела” зарадва и тази година деца от шест града в страната. Напълно безплатно и по забавен и интерактивен начин малчугани в Стара Загора, Пловдив, Благоевград, София, Варна и Бургас се запознаха с историята на световното изкуство. В 8 творчески работилници посветени на основни периоди от историята на изкуството млади възпитаници на Националната художествена академия с опит в работата с деца представяха на малки и големи техники за рисуване, характерни за Първобитните времена, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековието, Ренесанса, Импресионизма, Кубизма и Попарта. В ролята на асистенти на преподавателите влязоха служители на Societe Generale Експресбанк, както и доброволци от Българския червен кръст. След краткото въведение, на малчуганите им бе давана възможността да прилагат наученото на практика, като създадат свои собствени шедьоври. Повече от 1 800 деца (спрямо 1 400 мин. год.) успяха да преминат през целия курс на обучение и да окачат реплика на произведение от любим период в Музея на колела, в резултат на което получиха дипломи. А общият брой на посетителите възлиза на близо 30 000 души.

 unnamed

Щастлива съм, че имахме възможността да проведем за втора поредна година съвместна ни инициатива с фондация „Изиарт” – „Музей на колела”, като обхванахме нови градове – Стара Загора и Благоевград и също така  включихме Български червен кръст като партньор. Историята на изкуството е една изключително интересна материя, до която всеки трябва да се докосне. Още повече ме радва факта, че голяма част от децата държаха да преминат наистина през всички ателиета и броят на дипломиралите се това лято е много по-голям.”, споделя Мая Клевцова.
Станка Желева – директор на фондация „Изиарт” допълва: „Положителните отзиви, които получихме от малки и големи, свидетелстват, че сме успели в своето начинание – да запалим искрата на любовта към изкуството у тях. Надяваме се да успеят да я съхранят и разгорят, а ние ще продължаваме да запознаваме подрастващите и порасналите с тази изключително любопитна тема.”

текст и снимки: AMI Communications Bulgaria

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)