майка-дете-1024x538

Децата наследяват интелекта си от своите майки. Не се сърдете, мъже!

04 декември 2019

Гените на майката определят това колко умно ще е едно дете, сочат нови проучвания. Според тях бащата е без значение в този процес. Жените е по-вероятно да предадат интелигентни гени на децата си, защото те се обуславят от Х-хромозомата. Жените имат две такива хромозоми, докато мъжете – само една, пише Индипендънт. В допълнение на това, учените смятат, че гените, отговарящи за сложните когнитивни функции, наследени от бащата, може да се деактивират автоматично. Счита се, че една конкретна категория гени, позната като „условни гени“, работи нормално, само ако идва от майката, в едни случаи, и от бащата, в други.
прегръдка-майка-дете
Интелигентността е сред условните гени, идващи от майката. Лабораторни тестове с мишки открили, че по-голямо количество от гени на майката водят до развитието на по-големи мозъци и по-малки тела, а по-голямото количество от гени на бащата – обратното – на по-малки мозъци и по-големи тела. Учените идентифицирали клетки, съдържащи само гени на майката или бащата в 6 различни зони от мозъка на мишките, които контролирали различни когнитивни функции – от навиците за хранене до паметта. Гените на бащата се натрупвали в части на лимбичната система, включващи функции като възпроизводство, храна и агресия. Учените обаче не открили никакви гени на бащата в мозъчната кора, където се осъществяват най-сложните когнитивни процеси като мисленето, осъзнаването, причинно-следствените връзки, планирането, речевите и езикови функции.
Опасявайки се, че ситуацията при хората може да е по-различна от тази при мишките, учените провели детайлни интервюта с 12 686 доброволци на възраст от 14 до 22 години. Резултатите били същите – най-добра и сигурна прогноза за интелигентността на един човек е IQ-то на неговата майка. Разбира се, учените не твърдят, че гените са единствените фактори за интелигентността. Всъщност около 40 – 60% от нея е наследствена. Останалата част се пада на влиянието на средата. Дори в това отношение обаче експертите са категорични, че майките играят ключова роля.
Изследвания показват, че извън генетичните фактори, от огромно значение е и връзката между майката и детето, защото когато тя е силна, това се отразява благотворно и на интелигентността на детето. Данните сочат, че стабилната емоционална връзка майка – дете е решаващ фактор за развитието на някои части от мозъка. Деца, които са били обичани и обгрижвани от майките си, на 13-годишна възраст имат 10% по-голям хипокамп в сравнение с децата, чиито майки са били по-емоционално дистанцирани. Хипокампът е част от мозъка, отговорна за паметта, способността за учене и реакциите при стрес.
© Actualno.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)