item_1

Джеф Безос дава $10 млрд. за борба с климатичните промени

19 февруари 2020

Джеф Безос се ангажира с борбата срещу изменението на климата месеци, след като служителите на Amazon публично оказаха натиск върху него и компанията да направят повече за решаването на проблема.Изпълнителният директор на Amazon обяви снощи създаването на нов фонд за подкрепа на учени, активисти и организации, работещи за смекчаване на въздействието на изменението на климата, предаде CNN Business.Най-богатият човек на планетата ще ангажира 10 милиарда долара „за старт“, каза той в публикация в Instagram.
Инициативата, наречена Bezos Earth Fund, ще започне да предоставя безвъзмездни средства това лято. Ангажиментът за 10 милиарда долара представлява по-малко от 8% от нетното богатство на Безос, което се изчислява на 130 милиарда долара. Все пак, това е едно от най-големите благотворителни дарения досега, според класация „Хрониката на филантропията“, след ангажимент на стойност 36 милиарда долара от милиардера Уорън Бъфет през 2006 г. и около 16,4 милиарда долара от Хелън Уолтън, покойната съпруга на основателя на Walmart Сам Уолтън, през 2007 г.
„Промените в климата са най-голямата заплаха за нашата планета“, казва Безос в публикацията. „Искам да работя заедно с други хора, както за разширяване на известните начини, така и за изследване на нови начини за борба с пагубното въздействие на изменението на климата“.
Безос беше подложен на натиск от служителите си да направи повече за опазване на околната среда. Хиляди служители на Amazon подписаха писмо миналия май, в което попитаха как компанията планира да реагира на изменението на климата и много от тях организираха поход през септември, призовавайки фирмата да направи повече.
Ден преди похода Amazon обяви ангажимента си да бъде въглеродно неутрална до 2040 г. – десет години преди крайния срок, определен от Парижкото климатично споразумение. Компанията също така заяви, че ще включи в употреба 100 000 електрически микробуса за доставки до 2024 г.
„Ще са необходими колективни действия от големи компании, малки компании, национални държави, глобални организации и лица“, казва в публикацията си Безос.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)