Джо Абъркромби

Джо Абъркромби с нова книга от трилогията „Разбито море”

31 март 2018

Един от най-добрите съвременни фентъзи писатели Джо Абъркромби се появява отново с книга в превод на български език. Това е втората част от трилогията „Разбито море” със заглавие „Половин свят”. Изданието е на „Колибри”, а преводът на Александър Ганчев. Обемът е по-голям от първата част и включва 496 страници приключения. Книгата е в разпространение от вчера. Като минус може да се посочи външния вид на изданието, чиято корица силно напомня тази на първия том и не прави впечатление, като нещо ново и различно.

Джо Абъркромби е изключително образен при изграждането на повествованието, пише увлекателно, с чувство за хумор  и се чете приятно, ако си затворите очите за някои брутални и кървави сцени. Трябва да се спомене, че романите му все повече излизат от рамките на фентъзито. Например една от предходните му книги „Червена страна” силно напомня на уестърн, докато първата книга от гореспоменатата поредица „Полукрал” се развива като класически приключенски роман.

Корицата на книгата „Половин свят” (Колибри, 2018)

Корицата на книгата „Половин свят” (Колибри, 2018)

За книгата от издателите:

Гетланд отчаяно се нуждае от съюзници. Но къде да намериш такива, когато около теб има само врагове? Отец Ярви знае отговора: на другия край на света… или сред редиците на неприятеля.

Момчето се обучава в тренировъчния квадрат, момчето се бие рамо до рамо с другарите си в стената от щитове и така се превръща в мъж, във воин. И воин е всичко, което Бранд някога е искал да бъде, а също да върши добро и винаги да стои в светлото. За беда, не всички момчета са докоснати от майка Война.

А, Трън Бату е, макар и момиче. Нещо повече, Трън Бату е трън в задника на целия свят. Жените й се присмиват, защото не е като тях, мъжете я ненавиждат, защото иска да е като тях. Нека говорят, нека я сочат с пръст – нищо не е от значение, стига да се покрие с воинска слава и да отмъсти смъртта на баща си.

Майка Война, майка на враните, разперва железни криле над земите около Разбито море.

Задава се буря.

Абъркромби е роден на 31 декември 1974 г. в Ланкастър, Англия. От малък е пристрастен към компютърните игри. Завършва Кралското училище в Ланкастър и психология в Манчестърския университет. Живее със съпругата си Лу и трите си деца в Бат, графство Съмърсет. С богатството и пълнокръвието на света, който изгражда, с ярките герои, смел език и майсторски развит сюжет Абъркромби е автор, който ще стои достойно в домашната библиотека до Дж. Р. Р. Мартин, Стивън Ериксън, Брандън Сандерсън.

текст: Силвия Аризанова
снимка: Joe Abercrombie/ Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)