Джулиан Асандж

Джулиан Асандж не може да остане повече в посолството на Еквадор

10 януари 2018

Еквадорският външен министър заяви, че петгодишният престой на Джулиан Асандж в посолството на Еквадор в Лондон е „непоносимо и трябва да бъде прекратено посредством международно посредничество.

Създателят на WikiLeaks живее в сградата на посолството от лятото на 2012 г., когато бе изправен пред заплахата от екстрадиране в Швеция, заради обвинения в сексуално посегателство над две жени. Той отрича обвиненията.

Наскоро, шведската прокуратура неочаквано прекрати разследването по обвиненията, които включваха и обвинение в изнасилване. Но Асандж все още може да бъде арестуван ако прекрачи вратата на еквадорското посолство, тъй като САЩ искат неговото екстрадиране и вече имат издадена заповед за арест.

Публикациите на WikiLeaks’ включват стотици хиляди американски военни, дипломатически и административни документи, както и скорошни емейли от Democratic National Committee събирани по време на последните президентски избори. Главният прокурор на САЩ Джеф Сешън, заяви през май миналата година, че арестът на Асандж е вече „приоритет“.

Не може да се намери решение без международно сътрудничество и съдействието на Великобритания, която също има интерес този казус да се разреши„, заяви  външния министър на Еквадор Мария Фернанда, пред чужди кореспонденти в Киото, информира Франс Прес.

Асандж, който бе посещаван от различни гости по време на своето пребиваване в посолството, от Найджъл Фарадж до Лейди Гага, описва периодът на своето принудително криене като „ужасна несправедливост„. Да не бъда свидетел на това как собствените ми деца порастват, „е нещо, което не мога да простя“, казва той.

Във вторник вечер, адвокатът на Асандж, обяви, че „ако Великобритания желае да покаже, че е нация уважаваща човешките права и задълженията си към Обединените нации, тогава е крайно време на  г-н Асандж да му се разреши да се радва на свободата си, и да ползва фундаменталното си право на защита от преследването на САЩ„.

В отговор говорителят на британското правителство заяви че : „Правителството на Еквадор знае, че единствения начин за Джулиян Асандж да напусне посолството е да се изправи пред правосъдието“

Източник: theguardian.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)