ITALY-ART-ENVIRONMENT

Джъд Лоу и Уилям Дефо ходиха по „Плаващите кейове“

11 юли 2016

Благодарение на Христо Явашев-Кристо и неговите „Плаващи кейове“ актьорите Джъд Лоу и Уилям Дефо провериха какво е усещането да ходиш по водата на езерото Исео, Италия. По време на необикновената си разходка по водата Уилям е придружен от семейството си, докато Джъд е в компанията на 30-годишната си приятелка Филипа Коан.

13465928_1012879918795067_4277821491960149913_n

Defoe_001

Defoe_002

Те са една малка част от множеството, което избра да посети поредната арт инсталация на световноизвестния български артист. Тя представлява импровизиран път по водата, изработен от милиони скачени полиетиленови кейове.

45655

Пътят е покрит с плат в цвят шафран, подобен на този, който Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод използват при проектите си „Завеса в долината“, реализиран в планините на Колорадо, и „Вратите“ в Сентръл парк.
Творецът Кристо Явашев завърши новия си творчески проект „Плаващите кейове“ и го представи пред журналисти от медии от целия свят. Проектът свързва италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с големия остров Монте Изола, който е насред езерото, чрез плаващи пътеки, по които хората ще могат да се разхождат свободно и безплатно от 18 юни до 3 юли.
Плаващите кейове из езерото Изео са с обща дължина от 3 километра. Те водят от Сулцано до Монте Изола, после преминават покрай крайбрежието на Монте Изола и отвеждат посетителите до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън, тъй като плаващите пътеки го заобикалят.
Плаващите кейове са широки 16 метра и високи приблизително около 35 сантиметра. Те са съставени от 220 000 полиетиленови кубове с висока плътност, сглобени като мозайка помежду си. Последният етап беше полагането върху тях на 100 000 квадратни метра жълто-оранжев плат. С този плат освен платформите са „опаковани“ и 1,5 километра от пешеходните улици в Сулцано и в град Пескиера Маргальо на остров Монте Изола.
Проектът на българския творец е финансирано изцяло от него. Той е най-очакваното събитие в Италия за годината, пише в. „Република“. Очаква се проектът да привлече един милион туристи от Италия и от света, допълва в. „Кориере дела сера“. Заради него северната италианска компания Тренорд увеличи влаковете по линията Бреша-Изео-Едоло, която води до Сулцано, както и влаковете до град Бреша, откъдето пътниците се прехвърлят за влаковете по линията за Сулцано.

Източник: www.avtora.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)