димитър главчев Cropped

Димитър Главчев е председател на 44-ия парламент, най-младата депутатка е 25-годишна манекенка

19 април 2017

Народните представители избраха Димитър Главчев от ГЕРБ за председател на 44-ия парламент. Депутатите избраха и петима заместник-председатели на новото Народно събрание – Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от „БСП за България“, Явор Нотев от „Обединени патриоти“, д-р Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от „Воля“.

„За“ кандидатурата на Главчев гласуваха 157 депутати.

„Вярвам, че ключовата дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединение. Важно е да намираме решения по приоритетни сфери, като здравеопазване, образование, социални дейности и сигурност“, заяви той, след като беше избран.

Главчев отбеляза, че гласуваното доверие от страна на избирателите задължава народните представители да работят по дневен ред, който избирателите им диктуват, независимо за кого са дали своя глас.

„Очакват ни важни моменти, приоритетни законодателни решения, за които съм сигурен, че ще намерим общ език“, каза още той.

Аз съм привърженик на мажоритарния вот, не защото е по-добър от пропорционалната система, но просто това е волята на 2,5 млн. избиратели. Това е демокрацията. Това заяви още пред журналисти председателят на 44-ото Народно събрание.

„Видяхте в Турция какво става, видяхте във Великобритания какво се случва. Не даваме оценка, но това са решили гражданите на Великобритания и Турция”, заяви Главчев и подчерта, че след като над 2 млн. граждани са гласували „за” мажоритарния вот, на политиците не има остава място за много разсъждения.

Във връзка със 120-те нови народни представители, които за първи път влизат в пленарна зала, Главчев коментира: „Народните представители са в пленарна зала в резултата на избора на българските граждани. Те съзнателно са избрали точно тези народни представители. Един път избран, народният представител представлява всички български граждани, не само тези, които са гласували за него”.

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 година в София. Средно образование завършва през 1981 г. в 35 СОУ „Добри Войников“. През 1987 година се дипломира в УНСС, със специалност „икономист-счетоводител“.

Придобива магистърска степен по Международни икономически отношения и е дипломиран експерт-счетоводител и е регистриран одитор. Говори английски език и руски език.

Политическата си кариера започва като член на ПГ на ГЕРБ в 41-то Народно събрание от 14 юли 2009 година, а през 2011 г. става и зам.-председател на партията.

В 43-то Народно събрание той беше заместник на Цецка Цечева, която сега не можа да стане депутатка, защото беше изместена с две места назад в листата на ГЕРБ в Плевен заради преференция. Все пак, ако водачът Ивайло Московски отново стане министър, тя ще влезе в парламента на неговото място.

5e_wpwvks

Най-младата депутатка в новия парламент е от БСП – това е 25-годишната манекенка Теодора Халачева. Оказва се, че макар да е дефилирала по подиумите като лице на агенция „Визаж“ и още като ученичка да е била „Мис Пловдив“, тя е политически активна от 18-годишна. В биографията на младата пловдивчанка е записано, че е завършила политология, а до скоро е била общинска съветничка.

„Надявам се мандатът ми да е активен, динамичен и изпълнен с много срещи”, заяви на влизане в Народното събрание за първото му заседание Халачева.

Попитана дали се вижда един ден като лидер на БСП, тя отговори, че това са много смели планове, предаде Нова телевизия.

снимкi: clubz.bg, Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)