Димитър Маринов

Димитър Маринов – от тежките дни в българските затвори до върха в Холивуд

13 декември 2019

Димитър Маринов със сигурност не е особено познато име в Холивуд. Понякога обаче е по-важно просто да си на точното място в точното време и благодарение на тази максима, там където роден филм никога не е стъпвал, успяхме да видим българския флаг и носителят на Оскар за поддържаща мъжка роля Машерхала Али, окичен с български калпак. Сред престижните имена на сцената гордо се открояваше и Митко Маринов, част от екипа на най-добрата филмова продукция за годината – „Зелената книга“.

Кой обаче е Митко Маринов, за когото дори и повечето от сънародниците му не бяха чували допреди месец-два. Малко куриозен факт, като се има предвид, че два пъти е печелил и „Златен глобус“ (предишният – с участието си в сериала The Americans в качеството си на гост звезда). Животът му е не по-малко впечатляващ и като нищо би имал успех и с адаптиране за голям екран.

Митко с Кийфър Съдърланд, с когото играят заедно в сериала Touch.

Митко с Кийфър Съдърланд, с когото играят заедно в сериала Touch.

Изоставен като бебе, той е осиновен от семейството на най-малкия брат от фамилията тютюневи фабриканти (счита се, че те са прототип на героите от едноименния роман на Димитър Димов). Още от дете проявява завиден музикален талант, като е първа цигулка във филхармония „Пионер“, с която през 1979 г. пътува за концерт в САЩ. Като пораства обаче, завършва железопътния техникум „Никола Корчев“, но решава, че ще стане актьор. Приет е през 1982 г. заедно с Чочо Попйорданов и Христо Шопов. По това време обаче, службите го свързват с буржоазното му семейство и от казармата директно го вкарват в ареста по обвинения, че пропагандира западни идеи.

„Дори и мисълта да избягам от България беше страшна, но това, което ми казаха, че може да ми се случи, беше дори по-страшно. По това време „Ориент Експрес“ спираше в София за през нощта и след това пътуваше през Белград към Будапеща. С един приятел се скрихме под седалките, в едни специални пломбирани помещения, в които нямаше как да те видят. Хванаха ни в Сърбия и на него му дадоха 2 години, на мен – 3,5. При обявяването на присъдата, объркаха документите и ме пратиха при най-големите престъпници в Централния затвор, където ми счупиха ръцете. Въобще, в затвора беше ад, оцелях само, защото успях да се сприятеля с някои от най-големите тартори вътре“, разказва той.

С Виго Мортенсен вече са първи дружки.

С Виго Мортенсен вече са първи дружки.

През март 1986 г. излиза и отново кандидатства във Витиз, където е спрян на последния кръг. После се запознава с Тодор Колев и през 1989 г. лично големият български актьор заедно с Крикор Азарян отиват с молба при министъра на културата и в крайна сметка е приет в класа на Азарян, редом с Койна Русева, Лилия Маравия, Мариус Куркински и др. Мисълта за САЩ обаче не го напуска и през лятото на 1990 г. заминава на турне с музикален спектакъл зад Океана с Йълдъз Ибрахимова и Андрей Баташов. Дори и не помисля да се върне обратно.

„Останах в Тенеси с една раница, цигулка и 110 долара в джоба си. Живях известно време на улицата, като се изхранвах чрез цигулката. По-късно ме приюти едно семейство, с което се сближих и останах при тях три години“, разкрива Маринов. Пробва да изкарва хляба си като художник, а след това и отваря българска пицария в Сан Диего, Калифорния. По същото време става и част от трупата на Държавния театър в Сан Диего, като така започва актьорска кариера.

Екипът на "Зелената книга".

Екипът на „Зелената книга“.

Именно там среща и съпругата си Дженифър, като по-късно, през 2005 година се ражда и синът им Йордан. Един разговор, с добрите му приятели Башар Рахал и писателя Захари Карабашлиев, го убеждават, да тръгне по кастинги, въпреки вече напредналата възраст от 45 години. И изненадващо и за самия него, нещата започват да се получават. Снима се в няколко реклами – с Аштън Кътчър, Джеф Бриджес, участва в сериал с Матю Пери, после в The Americans. Идва и първата роля на голям екран – доцент Каримов във филма „Мъже от стомана“. Междувременно продължава да играе и в театъра, като дори води курсове по актьорско майсторство. В личен план му се ражда и втори син – Михаил.

„В Зелената книга ме взеха от втория път. На първия кастинг ми казаха, че съм прекалено улегнал за ролята. Месец по-късно обаче ми се обадиха отново с решението, че ме искат, но ще трябва да се науча да свиря на виолончело. Още щом затворих телефона, наех инструмент и се започна – по 5 часа на ден. За десетина дни го научих, все пак умеех добре и цигулката, така че имах нужната школовка“.

На сцената на Оскарите.

На сцената на Оскарите.

Самата продукция действително изглежда като нужния трамплин за успеха – съвместно дело на продуцентската компания на Стивън Спилбърг и на „Партисипант Медия“, режисьор е самият Питър Фарели, а в ролите са такива имена като Виго Мортенсен и Машерхала Али. По действителен случай, тя разказва за живота на гениалния пианист Дон Шърли и сближаването му с бодигарда му с италиански корени, по времето, когато в САЩ тъмнокожата раса все още трудно се приема от повечето американци със светъл цвят на кожата. Митко е в ролята на руснака виолончелист Юрий Тахт, част от трупата на Шърли.

„Това беше моят пробив в т.н. „А“ група на киноиндустрията в Холивуд“, признава българинът. Преди снимките агентът му го предупреждава да не пуши пред останалите от екипа, защото това се приема много зле. Като заклет пушач обаче, Митко още при първата сцена се скрива в ъгълчето за любители на тютюна и там заварва Виго Мортенсен, който остава изключително доволен, че ще си има компания.

„От този момент много се сближихме. Оказа се много готин човек, типичен бохем и всяка вечер започнахме да излизаме заедно, да пийнем по нещо. На една от сцените така го разсмях, че се наложи да спрем снимките. Прегърна ме така, че щеше да ми счупи ребрата. Въобще, станахме си партия с него“, разказва Маринов. За разлика от датската звезда обаче, Машерхала Али е по-труден за общуване.

Димитър Маринов със семейството си.

Димитър Маринов със семейството си.

„Топъл и отзивчив е, но няма как да ти е приятел. Първо, не е емоционален като Виго, не е душата на компанията, по-затворен е. Освен това е мюсюлманин, не пие, не пуши, не излиза вечер. Единствените ни моменти заедно бяха на снимките„. Все пак по-късно Али го моли да го научи на руски, защото не успява да се справи, а българинът му помага да разучи предстоящата сцена. „После се скъса да ми благодари, направо не вярваше, че се е справил“.

Преди броени дни, лентата постигна и най-сериозния си успех, след като грабна Оскар за най-добър филм, а на сцената, като част от екипа, видяхме и Димитър Маринов. Щастлив, усмихнат и с българския флаг в ръце. Да, допреди няколко месеца Митко не беше особено познат, дори и за собствените си сънародници. Е, от този миг нататък, това едва ли вече ще е така. А скоро чакаме и следващата холивудска продукция с негово участие „Ескейп Рум: Москва“.

Автор: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)