40520-ringstrasse-2015-staatsoper-tags-schraeg-von-oben-19to1-1920x1011

Днес Виенската опера навършва 151 години

25 май 2020

Виенската държавна опера е най-големият оперен театър в Австрия и център на музикалната култура в страната. Разположена е в центъра на австрийската столица и със своите прекрасни представления се ползва с репутацията на един от най-добрите оперни салони в света. Посещение на оперен спектакъл е едно от най-впечатляващите събития, което посетителите на Виена могат да изживеят.

40520-ringstrasse-2015-staatsoper-tags-schraeg-von-oben-19to1-1920x1011

Виенската държавна опера (Wiener Staatsoper) е построена в края на XIX век на опасващата централния градски район, улица – Рингщрасе. Проектирана е в стил неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. Официално е открита на 25 мй 1869 година с представление на операта „Дон Жуан“ на Моцарт.

60_Jahre8-web

Архивни кадри от изграждането на Виенската опера

По време на бомбардировките през Втората световна война част от нея е разрушена. През 1955 г. е възстановена напълно. Тогава била възобновена и традицията за провеждане на ежегодния Оперен бал. Днес той е най-прочутия бал от серията събития, провеждащи се във Виена и вдъхновител на редица подобни балове в различни точки на света.

IMGP9102

Още по темата: Тази вечер е прочутият Виенски Оперен бал (видео)

Сградата е в неоренесансов стил, с разкошен интериор, но виенчани не я харесват в началото особено. Смятат, че не е достатъчно внушителна и величествена. Дори подигравателно я наричат Кьониграц (Königgrätz), мястото на което австрийците претърпяват срамна загуба във войната с Прусия. От двете страни на операта има фонтани, които са творение на Йозеф Гасер. Левият фонтан пресъздава музиката, танца и радостта, а десният – любовта, скръбта и отмъщението.

Sylvia_DSC05240_ENSEMBLE

Нейни директори са били известни музиканти като Густав Малер, Рихард Щраус, Херберт фон Караян, Карл Бьом, Лорин Маазел, Йоан Холендер.

В операта има и музей, в който можете да се пренесете назад във времето. Тук се съхраняват различни снимки, сценични интериори, програми и интересни документи, свързани със 151-годишната история на сградата. Днес прочутата оперна сцена е затворена, заради пандемията от коронавирус. Очакванията са представленията да бъдат възстановени в края на юни при спазване на спесифични мерки

IMGP9071IMGP9065

Виенската опера е една от оперите с най-пълна програма в света. Всяка година се представят по около 300 представления, която традиция през 2020 година ще бъде нарушена. Днес Виенската опера очаква по-добри времена…

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)