phpw1t4hq_800x

Днес е Борисовден – почитаме Св.цар Борис I – Покръстител

02 май 2018

Днес (2 май) Българската православна църква отбелязва Борисовден. Денят е посветен на паметта на св. цар Борис I – покръстител на българите. Датата 2-и май не е случайна, на този ден през 907-ма година умира цар Борис Покръстител, един от най-великите български царе. Той е наречен равноапостолен светец.

Цар Борис I приема и учениците на Кирил и Методий през 885-а година и има важен принос за въвеждането и разпространението на българската писменост.

Корените на празника Борисовден са още от средновековието. Неведоми са пътищата на вярата в Бога. Ние можем само да гадаем в какъв точно момент тази вяра е осенила цар Борис. Оставяме на политиците, историците, дипломатите и всички подобни да търсят външно и вътрешно политическите подбуди на цар Борис І за покръстването на народа ни. Църквата приравнява делото му с делата на най-светите свои апостоли.
150428093855-460x325
Цар Борис І се отказва от светската суета и приема монашеството. При първото си оттегляне от трона, Борис оставил сина си Владимир на власт. Владимир Расате се опитал да върне старата вяра в бог Тангра. Това разгневило баща му и той наредил да ослепят собствения му син. Народът ни е запазил скъпа легенда за непокорния син-езичник на цар Борис І.
Българската църква в Берлин Св.цар Борис Покръстител

Българската църква в Берлин Св.цар Борис Покръстител

Слепият син бил заточен в крепост. Баща му заповядал пред портите да издигнат голям каменен кръст. До крепостта имало изворче и то било единствената утеха за слепеца. Хората виждали как Владимир плиска обезобразеното си лице с вода и нарекли ручея на негово име – Извора на слепия, а крепостта и селото – Владимирови. В последния си земен ден Владимир влязал в църквата и се покаял, разказва легендата. Поискал да го погребат под кръста, който баща му цар Борис І бил издигнал, с единствена молба на него да бъде изсечено слънце – символа на бог Тангра. Искал да се знае, че вярата на дедите му е вековна. Легендата разказва, че свещениците го попитали дали няма да е грешно, а той отговорил „Само времето може да отсъди!”.
Едно е сигурно – българският цар Борис І никога няма да бъде забравен!
Оттогава всяка година на 2 май имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борил. Да им се слави името!
Днес храмов празник има българската църква в Берлин „Св. цар Борис Покръстител“

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)