Успение на Св. Богородица или Голяма Богородица

Днес е Голяма Богородица

15 август 2018

На 15 август Българската православна църква отбелязва Успение на Св. Богородица или т.нар. Голяма Богородица. Това е един от 12-те най-големи християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, напуска земния си живот, когато е била на 64 години и отива при сина си.

Три дни преди смъртта ѝ Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Божията майка е погребана в една пещера край Гетсимания, чийто вход е затворен с камък. Когато няколко дни по-късно е отворен, заради желанието на закъснелият апостол Тома да се поклони, е намерена само плащеницата ѝ.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица на 8 септември, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Вярващите търсят покровителството на Св. Богородица за житейските си проблеми. На този ден се организират родови срещи, прави се и курбан – за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

На този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Марио, Марияна, Мариян, Мара, Мариела и др.

Два от големите български манастира – Троянския и Бачковския, ще отбележат своя храмов празник. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по традиция ще вземе участие в богослуженията в Троянската света обител. На 15 август в 11:00 часа ще започне шествието с чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата. Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, приканва православните християни да вземат участие в храмовия празник на обителта и в богослуженията в чест на Божията майка.

Очаква се празникът на Пресвета Богородица да бъде почетен от много вярващи в църкви и манастири по българските земи и извън тях.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)