Днес е Европейският ден на шоколада

Днес е Европейският ден на шоколада

07 юли 2018

На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. Датата е избрана, тъй като на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни членки на Европейския съюз.

Сладкото изкушение се произвежда от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса и какаовото масло. Най-добре за здравето е да се консумира натурален (черен) шоколад, който съдържа 70% какао. Днес разнообразието на видовете шоколад е голямо. Той може да съдържа още мляко, различни видове, ядки, стафиди и други пълнежи.

Според едно от разпространените мнения наименованието „шоколад“ произлиза от думата „chocolatl“ на ацтекския език Нахуатъл („xococ“ – горчив и „atl“ – вода или напитка). Ацтеките са правели и консумирали какаовата напитка и са я наричали „храна на боговете“. Думата „шоколад” навлиза в английския език от испански в периода около 1600 г.

Вижте още: Шоколадови сърца

публикацията подготви: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)