14332983_1106174869437606_6473316570301078573_n

Днес е Международният ден на мира

21 септември 2016

Днес е Международният ден на мира, който се отбелязва всяка година на 21 септември. Той се отбелязва в деня на нападението на Германия над Полша, с което започва Втората световна война (1939–1945).Общото събрание на ООН за първи път обявява честването на Международен ден на мира през 1981 г. До 2002 г. той се чества в деня, в който започва работата на годишната сесия на Общото събрание на ООН – обикновено третият вторник на септември. На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваваща към ежегодното честване на 21 септември като ден на мира и на спирането на огъня и насилието. Резолюцията призовава хората по цял свят по подобаващ начин на отбележат деня и така да „сътрудничат с ООН за постигането на световен ден на прекратяване на огъня.“ Целта на резолюцията е целият свят да спази един пълен ден на видим мир и ненасилие. След първото честване на 21 септември през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун

Символичността на ден без сражения напомня, че конфликтите могат и трябва да бъдат прекратени, посочва генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в годишното си послание по повод Международния ден на мира – 21 септември в своя призив. Генералният секретар посочи също, че с приемането на 17-те цели 193-те членки на ООН са отправили ясно послание – устойчивото развитие е от съществено значение за дълготрайния мир, като и двете неща зависят от уважението и спазването на човешките права. Всички ние можем да сме защитници на устойчивото развитие и да разпространяваме Дневния ред до 2030 г. Всички ние също така можем да държим отговорни нашите правителства за спазването на ангажиментите им към бъдещето, допълни още той.

Всяка година Денят на мира е посветен на определена тема. Темата тази година е „Градивни елементи за мир“. Тези проблеми трябва да бъдат решени, заявява Петранка Василева, заместник-председател на дружеството на Обединените нации в България. „И тези цели преследват именно това, да има спокойствие, да се борим с климатичните промени, да няма бедност, да няма несправедливост“, изтъкна тя пред БНР.

Мероприятията, посветени на този ден, традиционно започват с церемония около Камбаната на мира в централата на ООН в Ню Йорк. Тази година, по изключение, церемонията се проведе на 16 септември в присъствието на носители на Нобеловата награда за мир.

снимки: keoneulaes.org, haskovo.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)