20293053_1097691743666407_1911996091762704812_n

Днес е Международният ден на младежта

12 август 2017

Международният ден на младежта е от особена важност за световната младеж. В България за първи път 12 август се отбелязва официално през 2007-ма година. Международният ден на младежта дава възможност на света да разгърне възможностите и потенциала на младите хора, да отбележи техните постижения и да планира начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на нашето общество.

Освен това денят предоставя уникалната възможност за това, младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.

Фокусът се поставя върху привличане на общественото внимание върху проблемите на младите хора чрез информационни кампании в тяхна подкрепа, организиране на диалог и акцентиране върху богатството и разнообразието от умения, интереси и стремежи на младежите.

На 17 декември 1999 г. с резолюция 54/120, Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите отговорни за младежта, състояла се в Лисабон на 8-12 август 1998 г., 12 август да бъде обявен за международен ден на младежта.

Общото събрание препоръчва на 12 август да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на този ден. По този начин да се предизвика по-голямо разбиране към Световната програма за действие за младежта през 2000 г., както и след това, одобрена от Общото събрание през 1995г. (резолюция 50/81).

През декември 2009 година Генералната Асамблея на ООН прие резолюция А/RES/64/134, с която обяви началото на Международната година на младежта. Тя започна на 12 август 2010 и продължи до 12 август 2011 година.

За отбелязването на Международния ден на младежта, ООН разработи рамка с три основни цели:
- Повишаване ангажираността и инвестирането в младежта;
- Повишаване на младежкото участие;
- Повишаване на междукултурното разбирателство сред младите.

Предлагаме ви няколко цитата, които са особено подходящи в днешния ден:

„Бъдещето е бремето на младите.“ — Сергей Скотников
„В младостта у човека се пораждат само възвишени мисли, които трябва впоследствие да го направят знаменит.“ — Клод Адриан Хелвеций
„Каквото посееш в младостта, това ще пожънеш в зрелостта.“ — Хенрик Ибсен
„Младежите са като часовник: трябва да бъдат навивани всяко денонощие.“ — Янина Ипохорска
„Младостта не се отказва лесно от своите амбиции.“ — Морис Дрюон
„О, младост! Младост!… Може би цялата тайна на твоята прелест се състои не в това да имаш възможност да направиш всичко, а във възможността да мислиш, че ще направиш всичко.“ — Иван Тургенев
„Да се отнасяш с младите като с деца, забравяйки какъв си бил на техните години, това е недостатък, идващ с възрастта.“ — Морис Дрюон

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)