chocolate-peanut-butter-cheesecake-md109647_horiz

Днес е Международният ден на шоколадовата торта

27 януари 2016

Тортите имат богата кулинарна история. Съвременният облик на тортите е претърпял бурно развитие през годините. Повече за празника и честванията разказват от foodpanda.

В Гърция тортите (или „plakous“) са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед. Римляните са правили торти, които по-скоро са наподобявали чийзкейк или сладкиши. Основната им роля е била да ги поднасят, като жертви на боговете.

В Средновековна Англия хората използвали думите „хляб“ и „торта“ като взаимнозаменяеми за всичко направено от тесто.

Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство. Разбира се основното им предназначение си остава за честване на рождени дни и специални поводи. В някои европейски държави сладкарството се предава от поколение на поколение и е успешен бизнес. Има малки бутикови сладкарски къщи, които произвеждат изключително богати на вкус шоколадови изделия от висококачествени продукти, чийто цени могат да достигнат колкото една средна заплата.

Най-емблематичната торта за България е бисквитената или така наречената селска торта. Сред останалите предпочитани са класическа шоколадова торта, парфета и плодови сладкиши.

В редица европейски столици днес по улиците ще се продават мини торти със знамената на държавите, красиво опаковани и много вкусни.

снимка: marthastewart.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)