Международния ден на архивите

Днес е Международния ден на архивите

09 юни 2018

На 9 юни с решение от 2008 г. на Международния съвет на Архивите ще провежда Международния ден на архивите. Тази година мотото е: „Архивите: управление, памет и наследство“, а събитието се отбелязва за десети път.

Вчера председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев връчи годишните награди за дарител, читател и приятел на архивите за 2017 г. и представи резултатите от проведените на 4 и 5 юни 2018 г. в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС заседания на Групата на европейските архиви (ГЕА), Европейския борд на националните архивисти (ЕБНА) и на Фондация „Европейски архивен портал“ (АПЕФ).

Представен беше и албума „Европа и България“, издаден от Държавна агенция „Архиви“ с подкрепата на „Културна програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“.

На сайта „Еврейската общност в България“ се появи нова рубрика – „Преминаване на лица от еврейски произход през България (1939‒1945)“, където са поместени нови документи за приноса на България за спасяването на българските евреи.

Извършено е и ново ценно дарение, съобщават от  Държавна агенция „Архиви“. Това е личният архив на д-р Г. М. Димитров, който ще бъде безвъзмезно предоставен от г-жа Анастасия Мозер на държавно съхранение в Централния държавен архив.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)