unnamed

Днес е Международния ден на метрологията

20 май 2020

На 20 май се отбелязва Международният ден на метрологията. Това е в деня на подписването на Конвенцията за метъра – 20 май 1875 година. В България 20 май е обявен за професионален празник на метролога с решение на Министерския съвет от 17 май 2001 година.

Мотото на тазгодишния Международен ден на метрологията е „Постоянно развитие на Международната система на единиците (SI)”. Избрано е, тъй като през ноември 2018 г. се очаква Генералната конференция по мерки и теглилки да приеме една от най-големите промени на Международната система на единиците (SI) от самото й въвеждане, съобщава Българския институт по метрология. Предложените промени се базират на резултатите от изследванията на нови методи за измерване, които използват квантови явления като основа за фундаменталните еталони. Системата SI ще се основава на набор от определения, всяко от които е свързано със законите на физиката и имащо предимството да обхваща по-нататъшния прогрес на науката за измерванията и технологиите за удовлетворяване на нуждите на потребителите за голям бъдещ период.

Международният ден на метрологията признава и отбелязва приноса на всички хора, които работят в областта на метрологията в името на всички. Честит празник!

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: worldmetrologyday.org

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)