Снимка: Plovdiv2019.eu

Днес е официалното откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″

12 януари 2019

Днес, 12 януари, ще се състои бляскавата официална церемония по откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″. Пловдив ще първият носител на тази титла, а събитието ще бъде проследено от милиони граждани на Европа. Безспорно, кулминацията на тържествата ще е в 19:00 часа в „самото сърце“ на града – бул.Цар Борис III: спектакълът „Ние всички сме цветове“. Той ще се състои в специално създадената за целта 30-метрова кула на 6 нива с 360 градуса видимост.

Артистичен директор на светлинното шоу е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефен Фукс. Режисьор на шоуто е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридер Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рем и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници – Кристиян Щайнхозер и Maкс Тридер. Режисьори на отделни картини в спектакъла са и Густав Рюб и Стайко Мурджев. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Снимка: Plovdiv2019.eu

Снимка: Plovdiv2019.eu

Първи на сцената ще излезе Теодосий Спасов, който ще изсвири произведение, създадено от него за този наистина специален за България повод. В грандиозния спектакъл ще вземат участие над 200 кукери от региона, Фолклорният ансамбъл „Тракия“, ученици от Националната гимназия за сценични и визуални изкуства, над 200 хористи от всички пловдивски хорове, под палката на Диан Чобанов. С лазерни арфи ще се включат и изпълнители от АМТИИ, гайдари, над 150 деца от Спортното училище „Васил Левски“ и над 1000 граждани на Пловдив.

Народната певица Валя Балканска и гайдарят й Петър Янев също ще излязат на финала на спектакъла. След зарята на сцената излиза световноизвестния немския музикант и продуцент на електронна музика Шилер, който с няколко часов сет на живо стартира европейското си турне от Пловдив.

Снимка: Plovdiv2019.eu

Снимка: Plovdiv2019.eu

Очаква се в Пловдив да пристигне и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив още от петък и ще се включат активно в над 30-те събития. Специални гости ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.

Сред официалните лица ще са и Силвен Паскуа – ръководител към инициативата на ЕК за „Европейска столица на културата”, както и еврокомисар Мария Габриел като представители на Европейската комисия. По-голямата част от международното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив за откриващия уикенд.

Снимка: Plovdiv2019.eu

Снимка: Plovdiv2019.eu

Събитията ще следят екипи на Euronews, Тhe Daily Telegraph, Deutsche Welle. Очакват се и представители на Kleine Zeitung – вторият по големина aавстрийски вестник, Columbustravelmedia – популярно английско онлайн издание за туризъм, Museum TV – френска телевизия, която се излъчва на английски, френски и руски език.

Сред агенциите, които ще отразят откриването са Европейската пресфото агенция и френската новинарска агенция Agence France-Presse. Ще присъстват журналисти, които ще отразят събитието и ще представят Пловдив във Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия и Унгария, Холандия, Италия, Словакия, Турция. Над 5 подвижни телевизионни станции у нас ще отразяват пряко събитията.

Снимка: Plovdiv2019.eu

Снимка: Plovdiv2019.eu

В последните няколко месеца ежедневно най-големите чуждестранни медии в партньорство с фондация „Пловдив 2019“ изготвят публикации за града. Всички те са с милионна публика – CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други.

„The Guardian“ и “Kurier” обявиха Пловдив за топ дестинация. CNN Travel също включи града в класацията си за предпочитани световни дестинации: „Пловдив, вторият по големина град в България се готви да затвърди статуса си на водеща дестинация за европейски градски почивки като една от двете европейски столици на културата за 2019 година“, съобщава медията и припомня, че другата европейска столица през 2019-а година е италианският град Матера.

Снимка: Visitpolovdiv.com

Снимка: Visitpolovdiv.com

Независимо от ироничните интерпретации на визията му, логото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 вече е триизмерно и e монтирано на площад „Централен“. Композицията ще свети през нощта, благодарение на вградена соларна система и ще бъде новото място за срещи в Пловдив.

Десетките телевизионни екипи ще показват специално изградената кула, вместо Античния театър в Пловдив, превърнал се в символ на най-стария, постоянно обитаван град в Европа. Театърът е построен през втори век (117 – 53 г.) по времето на римския император Марк Улпий Траян, разрушен три века по-късно и частично реставриран в оригиналния си архитектурен план.

Подробна двуезична програма за всички дни и събития от откриващия уикенд и карта с локациите може да откриете ТУК и ТУК. Всичко най-интригуващо от събитията по време на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″ можете да следите на официалния сайт на събитието.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)