6957882-falling-stars-pictures

Днес е пикът на метеорния дъжд на Персеидите

12 август 2015

Тази вечер е пикът на метеорния дъжд от потока на Персеидите. Очакванията са тази нощ да има около 100 падащи звезди на час, съобщава dnevnik.bg.

Тази година е особено благоприятна за любителите на космическия спектакъл, защото Луната е в последните си фази преди новолуние и отразената от нея светлина ще е минимална, което ще подпомага за още по-ясна и красива гледка. Въпреки това, за места „на първия“ ред“ се препоръчва да си изберете високо място извън града. Явлението се наблюдава от хилядолетия и на Запад е известно и като „сълзите на Свети Лаврентий“, тъй като съвпада с празника на светеца.

Метеорния поток на Персеидите е образуван от останките от опашката на кометата Суифт-Тътъл. Те носят това име защото се намират в радианта на съзвездието Персей. Суифт-Тътъл е комета с орбитален период около 133 години. За последно тя мина покрай Слънцето на 11 декември 1992 г. и се очаква да се завърне на 12 юли 2126 г. и да „презареди“ метеорния поток. Ядрото на кометата е с диаметър 26 км.

Суифт-Тътъл беше смятана като потенциална заплаха за Земята с вероятност да мине твърде близо до планетата. След множество преизчисления, астрономите откриха, че кометата има много стабилна орбита и Суифт-Тътъл няма да е никаква заплаха поне до 4479 г., когато вече прогнозите стават по-трудни и вероятността за сблъсък със Земята е 0.000002%, което за някои учени е повод за притеснение. Дотогава има още доста време, през което всички ще могат да се наслаждават на красотата на Персеидите.

снимка: 7-themes.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)