български светии

Днес е празник на Всички български светии

10 юни 2018

На втората неделя след Петдесетница Българската провославна църква отбелязва деня на Всички български светии. Тази година празникът се пада на 10 юни.

В деня на Всички български светии Църквата отдава почит на всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа. Всеки с делата си е заздравявал връзката между църква, народ и държава. Всеки период от българската история има своите мъченици.

Освен тези светии, които са отбелязани в църковния календар, на българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и след това, до ново време.

По време на османската власт са разрушавани и изгаряни манастири и църкви, но вярата е била съхранена. Затова на този ден се почитат също безбройните безизвестни свети хора, които са проляли кръвта си за запазването на християнската вяра по българските земи.

Този ден е за прослава и на онези неизвестни подвижници, монаси и свети хора, отишли си тихо и скромно от този свят, които светят със невидима светлина от небесния небосклон.

Сред българските светци са св. Йоан Рилски, св. св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Наум Преславски, св. Петка Търновска, св. Филотея Темнишка, св. княз Борис І, св. Теодосий Търновски, св. Злата Мъгленска, св. Софроний Врачански, светите Зографски мъченици и още много други.

публикацията подготви: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)