миньори

Днес е професионалният празник на българските миньори

18 август 2020

На 18 август миньорите в България отбелязват професионалния си празник. Това е денят на Успението на св. Йоан Рилски, който е възприет като техен закрилник. Началото е поставено през 1903 г. по предложение на пернишките въглекопачи от цар Фердинанд, който издава специален указ. През 1994 г. празникът е възстановен с решение на Министерски съвет, след като за определен период от време не е бил отбелязван официално.

Съществува предание, което разказва, че св. Йоан Рилски е избран за закрилник заради видение, което получили група миньори от Перник. Легендата разказва, че на един въглекопач му се присънил светията, който му показал къде да копае, за да намери голямо находище на въглища. На следващия ден той започнал да работи със своите колеги на указаното място, но входът на мината се срутил. Тогава отново се явил образът на чудотвореца, който със свещ в ръка осветявал път навън по таен проход.

Отбелязването на Деня на миньора е израз на уважение и преклонение пред тежкия труд на българските миньори, благодарение на който се осигуряват ценни суровини. Празнуват още минните специалисти и други свързани с минното дело професии.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)