Панорамен изглед на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” от камбанарията му

Днес е Свети Врач

01 юли 2018

Един от празниците на 1 юли е известнен като Свети Врач и е посветен на билкарите, лечителите, знахарите и баячките. Той е свързан с деня, в който Българската православна църква почита светите безсребърници Козма и Дамян от Рим. Християнският култ към двамата лечители бил разпространен през III в. на територията на Източната Римска империя. Тяхната популярност се дължи на умението им да лекуват, а били наричани „безсребърници”, тъй като не взимали възнаграждение за труда си. Те лекували даром и се надявали излекуваните да повярват Христа. Има още двама свети безсребърници Козма и Дамян, които били от Мала Азия и паметта им се чества на 1 ноември.

36337854_831085923757225_5358949605683757056_n

Според народните вярвания на този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве. Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Народните лечители също не работят на празника на своите покровители, защото „няма да им се хване лекът“.

Църногорският манастир

Църногорският манастир

На светите безребърници Козма и Дамян е посветен един от най-популярните български манастири – Църногорския (Гигинския). Църквата въпоменава светите безребърници, почитани на 1 юли и тези на 1 ноемри.

Имен ден днес празнуват Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмо, Кузо и др.

Вижте още: Честит храмов празник на Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“

публикацията подготви: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)