unread_pages_of_life-1570464

Днес е Световният ден на поезията

21 март 2017

„Поезията е прозорец към спиращото дъха човешко многообразие“, гласи поздравителния адрес на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова по случай Световния ден на поезията. Той се отбелязва на 21 март от 1999 г. насам именно по инициатива на ръководената от Бокова културна агенция на ООН.

„Световният ден на поезията е повод да отдадем почит на поетите; да възобновим традицията на устните поетични рецитали; да популяризираме четенето, писането и изучаването на поезия; да насърчим връзката между поезията и други изкуства като театъра, танца, музиката и рисуването; да увеличим видимостта на поезията в медиите „, призовават от ЮНЕСКО по повода.

Още по темата: Добромир Банев за поезията и за котката на Шрьодингер

„Стара колкото самия език, поезията остава по-жизненоважна от всякога като източник на надежда във времена на сътресения, като начин да споделяме какво означава, да живеем в този свят“, гласи още посланието на Бокова.

Още по темата: „Дивата къпина“ Маргарита Петкова

Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света. В декларацията на ЮНЕСКО се казва още, че Световният ден на поезията е с цел „да се даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“.

Ако всеки опита, може и да открие, че в писаното поетично слово, в произнесените строфи се крие шансът да погледнеш на живота и на света от друга перспектива, различна от традиционното, от ежедневното, от масовото.

Поезията е терапия на чувствата, която би могла да придаде друг смисъл на живота.

снимка: hqwallbase.site

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)