door-1229144_960_720

Днес е Световният ден на тоалетната

19 ноември 2018

На 19 ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната. Целта на инициативата, чието началото е поставено пред петнадесет години, е да насочи вниманието към проблемите с канализацията и хигиенните условия. 2,4 милиарда души – една трета от човечеството, живеят без тоалетни и болестите, причинени от липсата на канализация и хигиена, предизвикват една пета от смъртните случаи на работното място.

Освен това, спадът в производителността на труда, който се дължи на такива болести, годишно снижава с 5% брутния вътрешен продукт в много държави. Това отбеляза в навечерието на Световния ден на тоалетната генералният директор на Международната организация на труда Гай Райдър.

Вижте още: Бил Гейтс представи тоалетната на бъдещето

Наличието на тоалетна на работното място спасява живот и повишава икономическия растеж, категорични са от МОТ. В световен мащаб за посрещане на нуждите от водоснабдяване и канализация са необходими повече от 50 милиарда долара.

Първите тоалетни са се появили 2500 години преди Христа в Пакистан и Индия, впоследствие били открити и в Китай и Древен Рим. При тях се използва дренажна система, която позволява да се измиват с вода. Интересен факт е, че за пръв път тоалетна хартия била използвана през далечната 589 г., в Китай. Първоначално за думата „тоалетна“ се използвало (toilet). Преди много години тази дума означавала място, където жените оправят прическите и грима си, оттам по-късно влизат в обръщение думите тоалетен стол и тоалетна вода. През 19 век се появяват и първите обществени тоалетни, пригодени с чинии за сядане. Според някои проучвания, съвременните тоалетни вредят на отделителната система, поради неправилната поза, която заема ползвателя.

снимка: Pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)