124-880x586

Днес е Световният ден на шоколада

11 юли 2019

На 11 юли се чества Световният ден на шоколада. Първи започнали да го празнуват французите, които организирали масово честване на това сладко изкушение. Постепенно празникът придобива голяма популярност в други европейски страни.
37909099_857135324485618_3212112208527884288_n

Сладкото изкушение се произвежда от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса и какаовото масло. Най-добре за здравето е да се консумира натурален (черен) шоколад, който съдържа 70% какао. Днес разнообразието на видовете шоколад е голямо. Той може да съдържа още мляко, различни видове, ядки, стафиди и други пълнежи.

Според едно от разпространените мнения наименованието „шоколад“ произлиза от думата „chocolatl“ на ацтекския език Нахуатъл („xococ“ – горчив и „atl“ – вода или напитка). Ацтеките са правели и консумирали какаовата напитка и са я наричали „храна на боговете“. Думата „шоколад” навлиза в английския език от испански в периода около 1600 г.

Яденето на шоколад е по-полезно през първата половина на деня, тъй като продуктът съдържа захар и е високо калоричен, освен това има вещества със стимулиращ ефект, алкалоиди, които могат да попречат на съня. Учените са открили, че какаото е лек при затлъстяване и диабет.В същото време, експертите са съгласни, че тъмният шоколад е по-здравословен за човешкото здраве, тъй като съдържа по-високо съдържание на какаови зърна и съответно по-голям брой полезни компоненти.

В допълнение, шоколадът дава на човека енергийни резерви, както и подобрява настроението. Деликатесът има и компоненти, които имат определен защитен ефект върху черния дроб.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)