1103

Днес започва Рожденственския пост

14 ноември 2018

Тази година Рождественския пост започва днес, 14 ноември и завършва на 24 декември 2018 г.

Духовният опит на множество практикуващи своята религия православни християни доказва, че по време на пост са по-концентрирани, повече работоспособни и по-издържливи физически. Това е основанието да се даде кураж на всички, които не са постели никога да се опитат да го направят сега, по време на предстоящия Рожденственски пост.

11_main

Първите две възможности за приемане на свето причастие е на 18 ноември, неделя, и 21 ноември, сряда, Въведение Богородично, на който празник се разрешава риба. Деня, в който ще се приеме свето причастие, не бива да се приема  никаква храна и питие, както и не бива да пуши цигари.

Според Устава на  Българската Православна Църква Рождественският пост е втори по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Петровия пост.

През първата седмица на Рождественския пост (от 14 до 20 ноември) и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)