Берлинале

Днес започва 69-то издание на „Берлинале“

07 февруари 2019

Днес, 7 февруари, стартира 69-ото издание на един от най-престижните филмови фестивали на стария Континент – „Берлинале“. Форумът в германската столица ще продължи до 17 март и ще насочи вниманието към значението от защитата на околната среда. Една от стъпките в тази посока е подмяната на традиционния червен килим, по който да минават гостите на събитието, със зелен, създаден от рециклирани рибарски мрежи, съобщава „Ройтерс“.

Тази година мотото на „Берлинале“е „Личното е политическо“. Дитер Кослик, директорът на събитието, го взима назаем от известните фрази на втората вълна от феминистки движения през 60-те години. „Макар да е трудно един слоган да е представителен за над 400-те нови филма, които фестивалът се готви да покаже тази година, темата звучи подходяща за силния фокус на събитието върху жените режисьори в индустрията и в историите, претворени на голям екран“, отбелязва „Дойче веле“.

Журито на "Берлинале 2019" начело с Жулиет Бинош.

Журито на „Берлинале 2019″ начело с Жулиет Бинош.

Един бърз основен преглед показва, че жените са представени силно тази година. Председател на журито в основната конкурсна програма ще бъде Жулиет Бинош. Фестивалът ще бъде открит с филма The Kindness of Strangers на датската режисьорка и сценарист Лоне Шерфиг, а почетната награда ще бъде връчена на 73-годишната британска актриса Шарлот Рамплинг. Междувременно ретроспективната програма е изцяло посветена на жените режисьори в немското кино от 60-те до 90-те години.

От над 400-те филма, които ще имат прожекции по време на „Берлинале“, 191, което ще рече почти половината, са режисирани от жени. Това е впечатляващо постижение в сравнение с някои от последните издания на други големи филмови фестивали в Европа. През 2018 г. в Кан например в основната конкурсна програма бяха включени проектите само на три жени режисьорки. За сравнение – тяхният брой в основната конкурсна програма в германската столица е седем от общо 17-те претенденти за „Златна мечка“.

Тайният живот на Вера

„Берлинале“ за първи път ще включи и продукции на услугите за стрийминг, които набират все по-голяма сила в света на киното, но бяха категорично ограничени в Кан например. Сред тях ще е проектът на „Нетфликс“ и испанската режисьорка Изабел Коишет „Елиза и Марсела“, в който се разказва за жена, която през 1901 г. се дегизира като мъж, за да се ожени за своята любима. Фестивалът ще подпише и петицията за полово равенство във филмовата индустрия, към която вече се присъединиха редица филмови събития, сред които и тези в Кан и Венеция.

Сред филмите в конкурсната програма има и родно участие. Най-новият филм на режисьора Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“ („The Magic Life of V“) ще има своята европейска премиера именно в рамките на „Берлинале“ с 4 прожекции от 13 до 16 февруари. Продукцията е селектирана в секция „Generation 14 plus“, като ще се състезава с още 61 късометражни и пълнометражни проекта.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)