10366197_486048994830688_6814282538385103910_n

Днес майките в много държави празнуват

13 май 2018

В САЩ Денят на майките се чества през втората неделя на месец май, а идеята е внесена от активистката Джулия Уорд Хоу след Американската гражданска война. Въпреки това, този ден е бил предназначен като призив за обединяване на жените срещу войната. През 1870 година Хоу пише Прокламация за Деня на майката, която апелира за мир и разоръжаване. Но въпреки това тя се проваля в опита си да получи официално признаване на Деня на майката за Ден на мира. Тази идея е повлияла и на Ана Джарвис – домакиня, която се опитала да подобри здравеопазването и хигиенизирането, както тя го наричала “Ден на работещата майка“. Тя организирала жените през Гражданската война да работят за по-добри санитарни условия, като през 1868 г. започва работа за обединяване на Съюза и Конфедерацията.

Франк Херинг прави първия публичен апел и насърчава създаването на „Национален ден за почит на майките“ през 1904 година. Когато Джарвис починала, нейната дъщеря поела инициативата за създаване на възпоменателен ден на жените. През 1907 година тя положила 500 бели карамфила в църквата St. Andrew’s в Западна Вирджиния – по едно цвете за всяка жена от сдружението. За първи път Денят на майката се е чествал на 10 май 1908 година. Анна избрала неделя за Ден на майката, за да бъде отбелязван и празнуван като свещен ден.

Освен в САЩ, днес празнуват и майките в Австралия, Австрия, Ангуила, Аруба, Бангладеш, Барбадос, Бахамски острови, Белгия, Белиз, Бермудски острови, Бонер, Бразилия, Бруней, Венецуела, Гана, Германия, Гренада, Гърция, Дания, Еквадор, Естония, Зимбабве, Индия, Исландия, Италия, Канада, Кипър, Китай, Колумбия, Куба, Кюрасао, Латвия, Малта, Малайзия, Мианмар, Нидерландия, Нова Зеландия, Пакистан, Перу, Пуерто Рико, САЩ, Сейнт Лусия, Сингапур, Словакия, Суринам, Тайван, Тринидад и Тобаго, Турция, Уругвай, Филипини, Финландия, Хонконг, Хондурас, Хърватска, Чехия, Чили, Швейцария, ЮАР, Ямайка и Япония.

снимка: Деница Рулинска-Рули

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)