Манастир "Св. св. Петър и Павел", с. Одраница

Днес отбелязваме паметта на св. Гавриил Лесновски и св. Прохор Пшински

15 януари 2019

На 15 януари отбелязваме паметтта на св. Гавриил Лесновски, св. Прохор Пшински, св. Павел Тивейски и св. Йоан Колибар според българския православен календар. Първите двама са почитани от българите още през Средновековието, от когато са запазени техни жития. Св. Гавриил Лесновски и св. Прохор Пшински са били отшелници и последователи на най-популярния български светец св. Йоан Рилски.

Св. Прохор Пшински в стенописно изображение

Св. Прохор Пшински в стенописно изображение

Името на св. Прохор Пшински, който е живял през ХІ в., се свързва с Пшинския манастир. Култът към този светец е популярен предимо в Западна България и Източна Сърбия.

Св. Гавриил Лесновски в стенописно изображение

Св. Гавриил Лесновски в стенописно изображение

Св. Гавриил Лесновски се свързва с друг манастир – Лесновския. Той също е живял някъде през ХІ в. и култът към него е с предимно местно значение. Популярността му нараства, когато мощите на светеца са пренесени в Търново. Това е станало преди ХІV в., като те са били положени в църквата „Свети апостоли” на Трапезица.

Св. Павел Тивейски също е бил отшелник, но е живял много по-рано (228 – ок. 341 г.) и е бил роден в Египет. Св. Йоан Колибаре живял през V в. във Византия. Прозвището му идва от това, че е водил богоугоден живот в колиба.

текст: Силвия Аризанова
снимка: Манастир „Св. св. Петър и Павел”, с. Одраница

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)