Света Екатерина

Днес почитаме Света Екатерина

24 ноември 2015

Православната църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина. Екатерина е от знатен род – дъщеря на управителя на Александрия. Много младежи от богати семейства искали ръката на красивата и образована девойка. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при отшелник, който я посвещава във вярата.

Според преданието младата Екатерина дори се срещнала с император Максимиан и се опитала да го убеди, че не бива да преследва християните. Тя успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството. За твърдата си вяра Екатерина е хвърлена в затвора, където въвежда в християнството всички, които я посещават. Осъдена е на смърт чрез разпъване на колело, но то се разпада, когато Екатерина го докосва, затова я обезглавяват през 305 година. Така тя загива за вярата си едва на 18 години.

В традиционната българска народна култура денят се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окачва на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

В Родопите светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава – вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)