MlKjWyZdPGEH1VcRvn4f-20520

Днес почитаме Света Емилия

30 май 2020

На 30 май Българската православна църква почита паметта на Света Емилия и днес имен празнуват всички, които носят имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилиана, Ема и Емили.

Света Емилия произлиза от благороднически род и е майка на светците Василий Велики и Макрина, освен тях светицата е имала още пет дъщери и трима синове. Двама от братята на светицата – епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, също са канонизирани като православни християнски светци.
След като отгледала децата си, повечето от тях напуснали дома ѝ, като останала само най-голямата дъщеря на светицата, която заедно с майка си основава първия девически манастир. Още приживе Емилия разделя цялото си имущество на равни части, които разпределя на децата си, като освобождава всички роби и робини.Много от освободените робини приемат християнството и заживяват заедно със светицата и най-голямата ѝ дъщеря в девическия манастир.

25438902_1207138386055075_8535308429196551892_o

Всички жени, които делели един покрив, живели в смирение и любов, като нито една от тях не показвала гняв, завист, ненавист или презрение. Живеейки в манастира, жените се отричат от суетата и тщеславието и се ограничавали от всички земни облаги – в това число и храната.

Света Емилия е доживяла до дълбока старост, а след смъртта си е погребана в малък семеен параклис близо до съпруга и синовете си, каквото било и нейното желание.Светицата е починала на 8 май 375 година, като преди да настъпи края на земния ѝ път, тя дава няколко напътствия на брат си Петър Севастийски и дъщеря си Макрина.

В деня, в който се почита Света Емилия, е прието на трапезата на всяко християнско семейство да има пита, която да се раздели на равни части между близките в дома.На днешния ден е прието християните да си припомнят за красотата на благотворителността и милосърдието към другите.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)