20285_658561594246093_2515656994856380418_n

Днес почитаме свети Архангел Михаил

08 ноември 2018

На 8 ноември е християнският празник Събор на свети Архангел Михаил. Той се почита през ноември, тъй като това е деветият месец след създаването на света, смятано от март. Отбелязването на празника е свързано с представата за деветте ангелски чина, разделени в три йерархии – горна, средна и долна. Според християнската митология Архангел Михаил е водач на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Той е чиноначалник и воевода на всички ангели от йерархията – серафими, херувими, сили, власти и начала.

Според народния култ към светеца при подялбата на света между „братята светци юнаци” Господ поверил на св. Арх. Михаил душите на мъртвите. В традиционните народни представи Арх. Михаил се спуска при всеки умиращ и с нож или сабя изваждал душата му, затова го наричат и „душовадник”, „вадидушник”. Според легенда за „Св. Рангел кум” един сиромах търсил справедлив кум да кръсти детето му. Избрал св. Рангел, защото бил по-справедлив и от Господ, и от другите светци.

Светецът не подминавал никого – нито богат, нито беден, когато дойде краят на земните му дни. Архангелът примамвал със златна ябълка душата на умиращия и я отвеждал в отвъдния свят. Там заедно със св. Петър отправяли душата в рая или в ада в зависимост от това дали е праведна или грешна. Народните представи са оказали влияние върху християнската иконографска традиция, в която Архангел Михаил е изобразяван с везни в ръце да мери греховете на хората или с окървавен нож в ръка, с който е вадил душите им.

Свети Архангел Михаил - авторска икона на Антоанета Кисьова

Свети Архангел Михаил – авторска икона на Антоанета Кисьова

Самото име на св. Архангел Михаил съдържа прослава на Бога – на еврейски то означава „кой е като Бога“. Разказвайки за различните появи на ангелите на земята, Писанието нарича със собствени имена само някои от тях — очевидно онези, които идват при нас с особена мисия в делото на утвърждаването на Царството Божие сред хората. Сред тях са архангелите Михаил и Гавриил, споменати в каноничните библейски книги, а също и архангелите Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил, известни от неканоничните книги и преданието на Църквата.

Архангел Михаил се почита като покровител на воините, които се сражават за справедлива кауза. Той се тачи като защитник на всички православни християни от видимите и невидимите врагове, като помощник в мъката и закрилник в съня. Той също се смята за закрилник на починалите. Още в началото на IV в. Църквата е установила на 8 ноември празник в чест на събора на светите ангели начело с небесния им предводител – свети архангел Михаил.

Обикновено ликът му се намира на входа на православните храмове и е изобразен с меч и писание. Той ни подканва да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява. На празника се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника се прави Архангелската (Рангеловската) задушница – една от най-големите през годината.

23032654_1172511862851061_2153216123574011583_n

Днес почитаме свети Архангел Михаил

Тя е в пряка връзка с представата за свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово. По външен вид и названия те повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение. Най-възрастният човек в дома разчупва погачата на кръст и изрича думите „Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!“ После сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята го събира в шепи и го разпръсква навсякъде из къщата за берекет. След това стопанката разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов.

Вижте още: Днес е Архангелова задушница

Българите наричат празника „Рангеловден”, „Свети Рангел”, „Араламбо”. Коли се курбан за светеца покровител на мъртвите, като обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле. Стопанките приготвят обредни хлябове, наричани „рангеловото”, „хрангелово блюдо”, „Господьов хляб”, „боговица”. Те са украсени с кръстове и просфорен печат, подобно на хлябовете за погребение или помен. Нарежда се семейна или общоселска празнична трапеза, която винаги се прекадява от свещеник. Представата за Архангел Михаил като господар на отвъдния свят е в основата на съблюдаването в събота преди празника на една от най-големите задушници през годината. Наричат я „архангелска задушница”, „хрангеловото одуше”, „рангелова помана”. Жените масово посещават гробищата, преливат с вода и вино гробовете на близките си покойници, палят свещи.

На празника се спазва традицията да се поздравяват именниците с посещение в домовете им „на честито”. Имен ден имат Ангел, Ангелина, Рада, Радка, Радко, Михаил, Михаела, Серафим. На трапезата по традиция се слага обредната „Рангелова пита”, жито и фасул.

В някои български краища с Архангеловден започват „Вълчите празници”. В Годечко разказват стара легенда как светецът навързал всички вълци и ги повел. Накрая останал един куц вълк, в чест на който се тачи осмият ден от „Влъчнаците”.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)