св. Наум

Днес почитаме св. Наум

23 декември 2018

За живота на св. Наум Охридски са известни малко факти, повече свързани с живота му на последовател на св. св. Кирил и Методий и тяхната просветителска дейност. Култът към св. Наум се заражда скоро след смъртта му (†910 г.), като паметта му се почита на 23 декември и 20 юни. Макар да има място сред светците от официалния православен календар, почитта към него често се свързва с други представители от групата на св. Седмочисленици и най-често със св. Климент, с когото пребивават в Охрид и областта.

Снимка: Детайл от литийна икона на св. Наум от последната четвърт на ХІV в. от „Св. Богородица Перивлепта”

Снимка: Детайл от литийна икона на св. Наум от последната четвърт на ХІV в. от „Св. Богородица Перивлепта”

Култът към св. Наум има преди всичко местно значение – за Охрид и околността, тъй като там той пребивава дълго време, а и неговите мощи се намират и досега в основания от него манастир. Тъй като те не са били пренасяни в друга област или град, това е възпрепятствало разпространението на култа към него в други региони, където да придобие също толкова голямо значение. От тази област са и повечето запазени жития за светеца и изображенията му върху стенописи и икони – самостоятелно, със св. Климент Охридски или като част от св. Седмочисленици.

В Преслав, където той преди това се е занимавал с просветителска дейност, книжовната и културна традиция прекъсва след завладяването на града от византийците през Х в., което се отразява и на култа към българския просветител.

Паметта му се почита и в Света гора, ако съдим по запазения текст за светеца в Стишен пролог от ХV в., открит от Й. Иванов в Зографския манастир. В същата сграда е запазен и стенопис с изображение на св. Наум в старата църква „Успение Богородично” от 1764 г., което показва устойчивост на култа към светеца сред монасите от Зограф и свидетелства за неговото разпространение.

Цялата статия, посветена на св. Наум е публикувана в 12 том на изданието „Преславска книжовна школа” (Шумен, 2012).

автор: Силвия Аризанова
снимка: Св. Кирил Философ/Стенопис от параклиса „Св. Георги Победоносец” в Габровдол

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)